Večer spominov na oblikovalca Matjaža Vipotnika

Avtor: SMG

V Slovenskem mladinskem gledališču bodo v okviru Mladinskega diskurza organizirali večer spominov na oblikovalca Matjaža Vipotnika. Potekal bo v sredo, 11. januarja, ob 20. uri v Klubu Mladinsko.


Matjaž Vipotnik ob prejemu Prešernove nagrade leta 2012 / Foto: Daniel Novakovič STA, vir: UKOM

Gosti večera bodo Danijela Grgić, Janez Pipan, Liljana Stepančič in Ivo Svetina, voditelj bo Rok Vevar.

Kot so zapisali v Mladinskem, je Matjaž Vipotnik (1944–2016) odločilno sooblikoval grafično podobo Slovenskega mladinskega gledališča. Med najbolj ikončna dela sodi njegov plakat Marxa z rdečim šalom, ki stoji ob kolesu in pripisu Ali je prihodnost že prišla?, ironičnem sloganu, ki se nanaša na filozofijo dialektičnega materializma in na obljubo prihodnosti, v kateri bo komunizem ob dovršitvi zgodovine pripeljal do brezrazredne družbe.

Ustvaril je vizualne podobe vrste ključnih dogodkov, kolektivov in vizij gledališke zgodovine zadnjih petdesetih let, od EG Glej in Pekarne do Mladinskega, plakate, predmete, gledališke liste ter logotipe gledališč. V njegovih vizualnih sporočilih nam ta čas postane po eni strani razviden, po drugi strani pa nam spregovori o izjemni kompleksnosti neke zgodovine. Z njegovimi sodelavci bomo obujali spomine nanj in na njegovo nepozabno umetnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vecer-spominov-na-oblikovalca-matjaza-vipotnika