Neda Rusjan Bric: Eda-zgodba bratov Rusjan

Avtor: SSG Trst

Novembra 2009 je minilo 100 let od prvega poleta Slovenca Edvarda Rusjana z motornim letalom.


foto Matej Peternelj

Obletnica je bila deležna številnih počastitev, tudi v obliki gledaliških poklonov. V tem letu je doživela premiero tudi predstava Eda-zgodba bratov Rusjan Nede Rusjan Bric, ki bo v soboto gostovala v veliki dvorani Slovenskega stalnega gledališča v Trstu v okviru abonmajskega, izbirnega dramskega sklopa.

Multimedijska koprodukcija Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana in SNG Nova Gorica obranava resnično zgodbo o strahu in strasti do letenja iz zornega kota dekleta, ki v iskanju svojih korenin naleti na zgodbo bratov Rusjan, skozi katero se ji razprejo vprašanja o lastnem življenju. Prvi slovenski letalec Edvard Rusjan je pri petindvajsetih letih strmoglavil in tako postal prva jugoslovanska in avstro-ogrska žrtev letenja. Malokdo pa ve, da je bil za njegov uspeh zaslužen tudi njegov starejši brat Josip, celo pobudnik in konstruktor njunih letal, ki pa si nikoli ni upal leteti in je zato po Edvardovi smrti skoraj popolnoma utonil v pozabo. Edvard je s svojim dvigom in padcem postal in ostal večni mladenič, zračni bog, v nebo se je dvignil bolj, kot bi se kdajkoli, če bi ostal živ, daleč pod sabo pa je pustil brata, od vseh pozabljenega in utapljajočega se v občutkih krivde. Njuna zgodba je v besedilu dramske igralke primorskega rodu Nede Rusjan Bric postala parabola o bivanjskih dilemah: koliko smo pripravljeni tvegati pri življenjskih odločitvah in koliko opustiti zaradi okoliščin, strahu, odgovornosti? Kdaj, kako in ali sploh hočemo prestopiti črto, ki loči povprečneža od zmagovalca?  

Predstava, ki je avtoričina zaključna magistrska naloga študija gledališke režije na AGRFT, je lani prejela nagrado za posebne umetniške dosežke na 6. slovenskem festivalu komornega gledališča SKUP na Ptuju, avtorici pa so podelili nagrado ZDUS za dosežke v letu 2009. Na odru igrata Ivan Peternelj in Robert Prebil, v filmu, ki se odvija vzporedno z gledališkim dogajanjem pa Jožica Avbelj, Daša Doberšek in Ivo Barišič.  Enkratna ponovitev na tržaškem odru se bo pričela ob 20.30 in bo opremljena z italijanskimi nadnapisi. Izbira sedežev je prosta. Vstopnice bodo na voljo pri blagajni SSG eno uro in pol pred pričetkom predstave.  

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/neda-rusjan-bric-eda-zgodba-bratov-rusjan