Severjeve nagrade Maši Derganc, Nejcu Cijanu Garlattiju in Lili Bačer Kermavner

Avtor: STA

Severjeva nagrada za najboljše dosežke na slovenskih poklicnih odrih gre letos v roke Maši Derganc in Nejcu Cijanu Garlattiju. Nagrado za najboljšega študenta dramske igre sta si prislužila Nik Škrlec in Žan Koprivnik. Nagrado za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču pa je na nocojšnji podelitvi v Škofji Loki prejela Lili Bačer Kermavner.


Foto: Pixabay

Dobitnike prestižnih nagrad, ki jih že 46 let podeljuje Sklad Staneta Severja, ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca, je po pregledu vseh predlogov izbrala strokovna žirija, ki ji je predsedoval režiser Dušan Mlakar, člani pa so bili igralec Branko Šturbej, dramaturg Alen Jelen, režiser Jaša Jamnik in igralka Saša Pavček.

Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, je Maša Derganc v zadnjem letu v produkciji SNG Drama Ljubljana odigrala tri izrazite vloge, ki odražajo njeno igralsko zrelost in vrhunsko umetniško kondicijo kot tudi položaj ženske, vpete v turbulentne družbene razmere in zapletena intimna razmerja. Je igralka zanimive interpretativne širine, ki se lahko spopada z različnimi režijskimi pristopi, zahtevnimi gledališkimi projekti ter raznoterimi gledališkimi poetikami.

Nejcu Cijanu Garlattiju je žirija prisodila Severjevo nagrado za vlogo Viteza Hansa v Ondini Jeana Giraudouxa v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. V omenjeni vlogi blesti z izpovedno in igralsko energijo, ki jo premore redko kateri mlajši igralec in suvereno oblikuje kompleksen lik ter dokaže, da je igralec, ki se mu lahko brez bojazni zaupa glavno vlogo, ocenjuje žirija in dodaja, da je Cijan Garlatti senzibilen, prepričljiv in predvsem sodoben igralec.

Kot je povedal Cijan Garlatti, mu nagrada pomeni zelo veliko osebno čast, potrditev vloženega truda in dela. "Predvsem pa nagrado pripisujem fantastičnemu goriškemu ansamblu in pravzaprav brez njih danes ne bi bil tukaj," je poudaril in dodal, da je nagrada zaveza k dobremu nadaljnjemu delu.

Med študenti dramske igre je žirija letos za nagrajenca izbrala Nika Škrleca za magistrsko nalogo Pojdimo vsi v pi ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk, v kateri se je lotil raziskave povezanosti med memoriranjem matematičnega števila in umetniškim ustvarjanjem. Njegov lik je on sam, ki se na inovativen, svež, iskren način poigrava z lastno preteklostjo in spomini, ki se plemenito izognejo prazni absurdnosti in sentimentalnosti.

"Zelo sem vesel, da sem nagrado dobil za delo v svojem magistrskem letu, ker je to res moje osebno razvijanje izraza, ki mu hočem slediti in me zanima," je povedal Škrlec in dodal, da je nagrada spodbuda za njegovo nadaljnje delo. Po podelitvi nagrad se je nocoj zbranim na Loškim odru tudi predstavil s svojim nagrajenim delom.

Študentsko Severjevo nagrado je žirija prisodila tudi Žanu Koprivniku, in sicer za vlogo Marije Josefe v diplomski predstavi Dom Bernarde Alba. Izkazuje se z njemu lastno ponotranjeno tenkočutnostjo, podprto z odgovornim, profesionalnim odnosom do gledališkega materiala in dela. Z vlogo vstopa v profesionalni gledališki prostor in se vrisuje na zemljevid igralskih dosežkov kot celovita in že zrela igralska osebnost, ki v sebi nosi odgovore na izzive modernega sveta in gledališča, ocenjuje žirija.

Nagrado za delo v ljubiteljskem gledališču pa je dodelila članici Šentjakobskega gledališča Ljubljana Lili Bačer Kermavner za stvaritve v uprizoritvi Triko, za katere je na Linhartovem srečanju prejela tudi Matička, ter za številne druge vrhunsko izvedene vloge. Žirija izpostavlja njene izkušnje, neizmeren talent, silovito izrazno moč in izjemno natančno oblikovanje vlog, s čimer vedno znova potrjuje, da sodi v sam vrh ljubiteljskega igralskega ustvarjanja.

Včerajšnje prireditve se je udeležil tudi minister za kulturo Anton Peršak, ki je kot prvi minister spregovoril na podelitvi Severjevih nagrad. Spomnil se je, da je bil sam kot študent AGRFT deležen posebnega privilegija, ko je dobil dovoljenje, da o Severju posname študentski dokumentarni film. Vendar je Sever kmalu za tem umrl. Film je bil zato drugačen, kot je bil sprva mišljen, a kot je poudaril Peršak, je bil zanj izjemno dragocena izkušnja.

Sever je bil zadnji tako impozanten igralec, da je doživel tudi ob pogrebu vseljudsko počastitev. Pogreb je pokazal, kakšno občudovanje in naklonjenost ljudi je užival. Igralci, ki dobivajo Severjeve nagrade pa so nadaljevalci njegova izročila, je dejal Peršak.

Kot je poudaril, je to še posebej pomembno, saj je umetnost igralcev tako neoprijemljiva, da imamo občutek, da umre z zadnjim nastopom igralca, ko se poslovi od odrov. "Igralec in njegova umetnost živita pravzaprav tiste trenutke, ko je na odru. Tedaj se zgodi neposreden stik s publiko in izjemen mojster tega je bil Stane Sever," je izpostavil Peršak.

Ob tej priložnosti je minister čestital letošnjim nagrajencem in dejal, da s svojim delom pomagajo po eni strani ohranjati spomin na Severja, po drugi strani pa gojiti poseben stik, "ki je v teh časih, ko vedno bolj prevladujejo tehnologije, vse bolj dragocen, ker je nekaj najbolj pristnega, kar se lahko zgodi med nami v dvorani, ko začutimo igralca, kot da je del nas".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/severjeve-nagrade-masi-derganc-nejcu-cijanu-garlattiju-in-lili-bacer-kermavner