Grenke solze Petre von Kant na gostovanju v Franciji

Avtor: Mini teater

Predstava Grenke solze Petre von Kant, ki je nastala v produkciji Mini teatra in koprodukciji s SNG Nova Gorica in z Mestnim gledališčem Ptuj, gostuje s petimi ponovitvami v rednem program nacionalnega gledališča v Orleansu.


Foto: Miha Fras

Kot so zapisali v Mini teatru, to gostovanje najavljajo z velikim ponosom, saj se še ni zgodilo, da bi slovenska predstava bila del rednega programa enega francoskih nacionalnih gledališč. Predstava, ki je nastala v režiji Arthurja Nauzyciela, je bila povabljena v redni program sezone 2016/2017 in bo od 6. do 10. decembra 2016 petkrat odigrana pred francosko publiko v Centre Dramatique National Orléans. Gre za enega od gledaliških centrov v Franciji, ki so se začeli formirati takoj po drugi svetovni vojni z namenom utemeljevanja in širjenja ideje, da mora biti misija umetnosti, kulture in gledališča ponujati kvalitetna in vsem dostopna umetniška doživetja. Vodenje teh centrov prevzemajo različni gledališki režiserji, ki vsak s svojim izvirnim izrazom zastavijo umetniški projekt in razvoj za obdobje svojih mandatov.

Centre Dramatique National Orlénas je nastal leta 1992 in je zamenjal tri umetniške direktorje. Tretji izmed njih je prav režiser predstave Grenke solze Petre von Kant Arthur Nauzyciel, ki vodi CDN Orléans že od leta 2007, zadnji mandat pa se mu izteče ob koncu tega leta, ko bo nadaljeval kot umetniški direktor narodnega gledališča v Rennesu. V skoraj desetih letih na vodilnem mestu, je Nauzyciel v CDN Orléans ustvaril lepo število predstav in k sodelovanju povabil mnogo tujih umetnikov in gledaliških ustanov.

Med plodnimi mednarodnimi sodelovanji je tudi prvo sodelovanje s slovenskimi gledališči – z Mini teatrom v koprodukciji s SNG Nova Gorica in z Mestnim gledališčem Ptuj – in to v predstavi Grenke solze Petre von Kant. Nauzyciela sta v Slovenijo povabila Ivica Buljan in Robert Waltl po njegovi uspešni predstavitvi na festival Avignon, kjer je bil umetnik v fokusu tega največjega evropskega gledališkega festivala.

Režiser Arthur Nauzyciel je eden izmed najbolj znanih francoskih režiserjev, ki s svojimi predstavami gostuje po celem svetu. Po študiju likovne umetnosti in filma se je vpisal na šolo Theatre National de Chaliot, ki jo je vodil znameniti francoski režiser Antoine Vitez. Svojo kariero je začel najprej kot igralec, nato kot režiser s zelo uspešnima predstavama Namišljeni bolnik po besedilu Molièra in Srečni dnevi po besedilu Becketta v znamenitem gledališču  Odéon-Théâtre de l’Europe iz Pariza. Z režijo predstave Grenke solze Petre von Kant pa se je prvič predstavil v Sloveniji in tudi v tem delu Evrope.

Kot so še zapisali v Mini teatru, se je slovensko-francoska naveza v tem gledališču že večkrat izkazala za uspešno in tudi tokrat je nastala predstava, ki je gledalce navdušila in jih še navdušuje. Kritiki so po premieri predstavo opisali kot zgoščeno in močno, pohvalili pa so vse vidike gledališkega ustvarjanja, tako igro ko režijo, besedilo in govor, in tudi scenografijo in kostume.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/grenke-solze-petre-von-kant-na-gostovanju-v-franciji