V Plesnem teatru Ljubljana premiera triptiha Posvetitev pomladi

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana bodo drevi premierno uprizorili plesno predstavo avtoric Jane Menger, Maše Kagao Knez in Rosane Hribar z naslovom Posvetitev pomladi, ki črpa navdih iz dela ruskega skladatelja Igorja Stravinskega. Predstavljena bo v obliki triptiha avtoric, ki so po navdihu kultnega baleta ustvarile tri samosvoje interpretacije.


Foto: Sunčan Stone

Ponovitvi predstave v produkciji zavoda Flota in koprodukciji s Plesnim teatrom Ljubljana in Studiom XXV. bosta v soboto in nedeljo v Plesnem teatru Ljubljana.

Partitura Igorja Stravinskega je v sodobni zgodovini baleta in sodobnega plesa postala najpogosteje rabljena glasbena predloga za koreografije. A kot so sporočili iz zavoda Flota, je hkrati koreografom enak izziv kot glasbena partitura predstavljal tudi libreto, zgodba Posvetitve pomladi, ki je antropološki falsifikat slovanskih žrtvenih obredov, saj slovanska ljudska obredja po zgodovinsko-antropoloških virih nikoli niso poznala žrtvovanja ljudi.

Avtorice so poudarile, da je za njihovo postavitev tega slavnega dela zelo pomemben podatek, da je bil zgodovinsko-antropološki vidik libreta v krstni uprizoritvi Posvetitve pomladi falsifikat in da se je podredil ekonomski logiki kulturne produkcije in promocije. Če obisk dvoran zahteva prikaz žrtvovanja človeka, je občinstvu to treba ponuditi.

S Posvetitvijo pomladi imajo avtorice namen ustvariti numerični koreografski stroj kot transpozicijo ekonomske produkcijske logike v prostor in ples. Kot so napovedale avtorice, jim bo partituro igral zreducirani glasbeni stroj kot metafora sodobnih finančnih elit, ki bo s koroegrafsko-glasbenim obredom pripeljal do žrtvovanja človeka, umetnika ali umetnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-plesnem-teatru-ljubljana-premiera-triptiha-posvetitev-pomladi