V LGM predstava Andrej Nespanec o otroških težavah s spanjem

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor bodo v četrtek premierno uprizorili predstavo Andrej Nespanec po motivih slikanice Barbare Simoniti in Petra Škerla, ki govori o dečku, ki ne more spati. Nizozemski režiser Jack Timmermans se je osredotočil na tematiko otroškega strahu pred spanjem, hkrati se poigrava z mislijo, kaj je v življenju res in kaj ne.


Foto: Boštjan Lah

Slikanica po besedah novoimenovane dramaturginje Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) Tanje Lužar govori o dečku, ki ima tako bujno domišljijo, da nima potrebe iti spat, da bi sanjal.

Režiser se je od tega nekoliko odmaknil in se osredotočil na otroški strah pred spanjem, ki je velikokrat rezultat bujne otroške domišljije. Hkrati se ga da posplošiti na celotno današnjo družbo. "Tudi v naših glavah so pogosto strahovi, ki nimajo nobene zveze z resničnostjo. In velikokrat se zdijo ti strahovi resničnejši od resničnosti," je na včerajšnjem srečanju z novinarji v Mariboru povedal Timmermans.

"Ključno vodilo predstave je, kako premagati strahove, ter preigravanje z mislijo, kaj je res in kaj ne. Ker življenje je več kot to, kar vidimo," je prepričan.

Z LGM je navezal sodelovanje pred dvema letoma, ko so mariborski lutkarji s predstavo Kocke gostovali na Nizozemskem, kjer Timmermans vodi gledališko hišo De Stilte, katere produkcija je namenjena otrokom in mladini. "Že od zgodnjega otroštva sem se rad zatekal v domišljijski svet, bodisi svoj bodisi svet drugih. Srčno si želim, da bi lahko vsak otroka na svetu vstopil v tak svet," je dejal.

Ob tem poudarja, da pri ustvarjanju predstav za otroke in mladino ne sme obveljati le to, da je predstava lepa, ampak je pomembna predvsem vsebina. "Danes je velika težava, ker ni vsebine, ker ljudi vsebina ne zanima. Zato imamo Trumpe in njemu podobne po vsem svetu," je kritičen.

Slikanica Andrej Nespanec ga je pritegnila ravno zato, ker ima zanimivo vsebino, in to ne le eno, ampak se jo lahko bere na različne načine. "Ponavadi ne delam po literarnih predlogah, ker želim biti pri svojem ustvarjanju svoboden, a ta slikanica me je takoj pritegnila," je dejal.

V njej se po besedah režiserja in scenografa zanimivo mešata fikcija in realnost, tragika in komičnost in prav to je poskušal ustvariti tudi na odru. Prav tako je že na prvi pogled očitno, da je Timmermans v osnovi plesalec in koreograf, saj namenja veliko pozornosti gibu.

S seboj v Maribor je pripeljal svojo stalno ekipo sodelavcev - Pink Steenvoorden je oblikovalec svetlobe, Bert Vogels oblikovalec rekvizitov in Stevko Busch avtor glasbe. Igralska zasedba je slovenska - igrajo člana ansambla LGM Miha Bezeljak in Tilen Kožamelj ter gosta Filip Šebšajevič in Nataša Keser.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgm-predstava-andrej-nespanec-o-otroskih-tezavah-s-spanjem