100. ponovitev komedije Prevare

Avtor: MGL

V četrtek, 1. decembra 2016, bodo v Mestnem gledališču ljubljanskem obeležili že 100. ponovitev komedije Prevare, ki je bila krstno uprizorjena 9. aprila 2014 na Mali sceni.


Foto: Barbara Čeferin

V tem času so v MGL 63 predstav odigrali v matičnih dvoranah in imeli 37 gostovanj v različnih krajih po Sloveniji.

Komedijo Jere Ivanc je režiral Jaka Ivanc. Avtor glasbe (in korepetitor) je bil Davor Herceg, likovno podobo predstave pa so zasnovali scenografa Jaka Ivanc in Milan Percan, kostumograf Leo Kulaš in oblikovalec svetlobe Boštjan Kos. Vlogo dramaturškega svetovalca je prevzel igralec Gašper Tič, ki je tudi avtor zaključnih verzov, kot koreograf pa se je preizkusil igralec Domen Valič. Za jezikovno podobo uprizoritve je skrbela lektorica Maja Cerar. V predstavi igrajo Gašper Tič, Uroš Smolej, Ana Dolinar Horvat/Tina Potočnik Vrhovnik, Viktorija Bencik Emeršič/Iva Krajnc Bagola/ Lena Hribar k. g., Gregor Gruden/Jure Kopušar k. g., Domen Valič in pianist Jan Sever.

Po motivih ene od zgodnejših renesančnih komedij Gl‘ingannati (Prevarani) je nastala majhna, a glasbeno in kostumsko razkošna komedija, v kateri je ves čas v ospredju »kako«, torej način uprizarjanja. »Sekstet radoživih komedijantov in ubranih pevcev se pred občinstvom po zgledu commedie dell‘arte virtuozno preoblači in hipoma značajsko preoblikuje kar v štirinajst komedijskih vlog.«

Klasično filologinjo, prevajalko in dramatičarko Jero Ivanc so v MGL povabili, da po motivih renesančne predloge Gl'ingannati napiše nov libreto, ki bo izvirni situaciji dodal še humor in akcente novejših časov. Izhodiščna zgodba pa ostaja naslednja: mlada Leila, hči Virginia Bellenzinija, preoblečena v paža Fabia, nastopi službo pri mladem, postavnem, a nič kaj stanovitnem Flaminiu iz Modene. Za ta korak se odloči, ko je bila po njuni kratki, a vroči ljubezni primorana za leto dni zapustiti mesto, Flaminio pa je v tem času pozabil nanjo in se ogrel za Isabello, hčer bogatega Gherarda. Leila, koprneča od ljubezni do Flaminia, sklene opravljati naloge zvestega služabnika in je primorana prenašati gospodarjeva zanosna ljubezenska sporočila svoji tekmici. Vse skupaj se še dodatno zaplete, saj se Isabella, namesto da bi se vnela za Flaminia, zaljubi v paža Fabia, se pravi v Leilo. Leila seveda poskuša nastalo situacijo čim bolje izkoristiti v svoj prid. Toda tudi Leilin oče ima svoje načrte: svojo hčer bi rad omožil z Isabellinim očetom Gherardom. Ko že vse kaže, da iz te zmešnjave ni rešitve, se v mestu pojavi že dolgo pogrešani Leilin brat dvojček, za katerega nihče več ni verjel, da je še živ. Sledijo prisrčni in duhoviti preobrati, ko se res ne ve več, kdo je pravzaprav kdo in čigavo srce utripa za koga, dokler se nazadnje vsa srca ne združijo, kakor je treba, in so na koncu zadovoljni tako mladi kot stari.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/100-ponovitev-komedije-prevare