Na oder koprskega gledališča prihaja Shakespearov Vihar

Avtor: STA

V Gledališču Koper bodo drevi premierno uprizorili dramo Vihar Williama Shakespeara v režiji Jake Ivanca, ki je nastala v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Ljubljana (LGL). Drama ponuja preprosto zgodbo, polno nenavadnih doživljajev in preobratov; z njo je želel Shakespeare poudariti motiv oblastiželjnosti in zla, predvsem pa sprave.


Foto: Jaka Varmuž

Vihar je najkrajše Shakespearovo dramsko delo in velja za njegovo zadnje; napisal na bi ga med letoma 1610 in 1611, ko se je dokončno vrnil v Stratford. Najverjetneje je krstno uprizoritev doživel 1. novembra 1611 v kraljevem dvornem gledališču v izvedbi gledališke skupine King's Men, zagotovo pa so ga skupaj s še sedmimi Shakespearovimi igrami uprizorili na začetku leta 1613, v času slovesnosti zaroke angleške princese Elizabete in nemškega prestolonaslednika Friderika V. Palatinskega, so zapisali v koprskem gledališču.

Prizorišče drame je osamljen in neobljuden otok, kamor sta se po brodolomu pred 12 leti zatekla zakoniti milanski vojvoda Prospero in njegova zdaj odraščajoča hči Miranda. Oba sta bila namreč pregnana iz Milana, ker je Prosperov lakomni brat prevzel oblast in kneževino dal neapeljskemu kralju, ki prav zdaj s sinom, bratom in samooklicanim vojvodo ter spremstvom pluje mimo otoka.

Režiser Ivanc je kolebal med Jesihovim in Župančičevim prevodom Viharja, a ker je prevod Milana Jesiha briljanten za branje, za igralce na odru pa težko govorljiv, se je odločil za prevod Otona Župančiča, ki s svojo arhaičnostjo ustreza njegovemu pravljičnemu konceptu uprizoritve Viharja.

Ivanc je Shakespearovo besedilo skrčil za dobro tretjino, združil nekaj dramskih likov, vlogo čarovnika Prospera zaupal igralki Nataši Tič Ralijan, otoško bitje Kalibana pa upodablja lutka.

Animacijo lutke - Kalibana - in drugih predmetov, ki oživijo na odru, je režiser zaupal igralcu-animatorju in članu LGL Branetu Vižintinu, pri animaciji pa mu pomagajo vsi igralci.

V predstavi, ki je bila v LGL premierno uprizorjena 16. septembra, poleg omenjenih igrajo še Lena Hribar, Jure Kopušar, Ilija Ota, Gorazd Žilavec in Samo Jeranko.

Scenografa sta Jaka Ivanc in Milan Percan, kostumograf Sebastian Nared, avtor glasbe pa Davor Herceg.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-oder-koprskega-gledalisca-prihaja-shakespearov-vihar