Boris Cavazza

Avtor: Boris Cavazza

In še to: nevljudno je zapisati, da je igralec ta pa ta odigral korektno, drugi, da je podal svoj lik vehementno, tretji simpatično, četrti, peti, šesti, sedmi, itd so preprosto odigrali svoje vloge.


foto Radovan Čok

Osebno ne pričakujem kaj dosti. Razlika med kritiko danes ali tisto pred mnogimi leti, kar se tiče igralstva seveda, je kot noč pa dan. Danes se kritika ukvarja pavšalno z igralci. Nekoč so spremljali igralčeve vloge iz sezone v sezono in so se potrudili razčlenjevati njihovo delo ter so jih opozarjali, če so se ponavljali v kakšni vlogi.

Kaj se danes dogaja ... da se pretežni del kritike ukvarja z obnovo vsebine komada; kar osemdest procentov kritiškega zapisa je posvečen temu, kar ostane je nekaj o režiji, ali pa  pretežno o režiji, in na koncu nekaj o igralcih ... Če bi se kritiki zavedali, da levji delež leži na igralcih, bi malo drugače pisali o nas. Kar vzemimo na primer zelo dober komad, ki ga igra odlična zasedba ali pa isti komad z zelo slabo ali povprečno zasedbo, in to z istim režiserjem, in boste sami ugotovili, da je igralčev talent in njegova angažiranost tisto kar rešuje predstavo.

Danes, v tej postmodernistični evforiji se igralci rešujejo kot vedo in znajo, ampak na srečo,  imamo tudi režiserje, ki veliko dajo na igralca in, ki mu dajo prostor, da lahko
poustvarja v polnem zamahu. Seveda, tu govorim o tistih pravih, polnokrvnih igralcih in igralkah, ki jemljejo ta posel s strastjo in. ki se ne zadovoljijo s prvim uspehom in se potem uspavajo na lovorikah.

Moj dober znanec, sicer filmski režiser iz Zagreba, mi je na enem snemanju rekel: "Borise, kritiki ne znaju da je teško napravit loš film...a kamoli dobar ".

Poleg vsega, pa imam občutek, da  marsikdo od kritikov zapiše, kako naj bi po njihovem morala predstava izgledati ... postavljajo se v vlogo režiserja ...

Pa še nekaj: kdaj se bodo kaj več analitično razpisali o scenografiji, o glasbi, o kostumografiji ... po navadi to opravijo z enim stavkom.

In še to: nevljudno je zapisati, da je igralec ta pa ta odigral korektno, drugi, da je podal svoj lik vehementno, tretji simpatično, četrti, peti, šesti, sedmi, itd so preprosto odigrali svoje vloge. Nobene analize likov, le pavšalno nalaganje epitetov.
Tu pa tam, se najde tudi kakšen kritik, ki se malo bolj potrudi..... sploh, če mu je predstava všeč.

 

Povezave:

- Boris Cavazza na Geslu
- Boris Cavazza na Repu


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/boris-cavazza