Na 29. Čufarjevih dnevih razpon predstav od komedije do tragedije

Avtor: STA

Letošnji 29. Čufarjevi dnevi, ki bodo v jeseniškem gledališču potekali od 14. do 20. novembra, bodo ponudili šest predstav različnih žanrov. Festival ljubiteljskih gledališč bo postregel tudi z dramo in tragedijo, ki za ljubiteljsko kulturo nista tipični. Selektor Marko Plantan ugotavlja veliko kakovost predstav in profesionalne režijske prijeme.


Foto: Freeimages

Na 29. Čufarjeve dni se je prijavilo 28 gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Plantan, je bila selekcija zelo težka. Predstave so namreč kakovostne in hodijo po mejah profesionalnosti. Predvsem režijska govorica je postala že zelo profesionalna, saj ljubiteljskim gledališčem pomagajo poklicni režiserji.

"Najprej sem mislil, da bom pri izboru vzpostavil rdečo nit, potem pa sem ugotovil, da to ne bi bilo pošteno, ker bi moral bolj upoštevati režijske prijeme svojih profesionalnih kolegov," je dejal Plantan in dodal, da se je zato največ poudarka dal sami igri in žaru, ki ga na odru prikažejo ljubiteljski igralci, "ki žrtvujejo svoj prosti čas zato, da imamo mi lep večer".

Izbral je predstave različnih žanrov, od komedije pa do Macbetha. "Vsaka predstava ima neko svojo svežino. Nekatere so zelo inovativne, vse pa so dobre," je poudaril Plantan in pojasnil, da jih zaznamujejo predvsem medčloveški odnosi in strasti. Nekatere predstave komično obarvajo tudi zelo temne plati in ob ogledu se bodo obiskovalci lahko nasmejali in tudi zamislili.

Igralska skupina domačega gledališča bo nastopila s črno komedijo Martina McDonagha Samotni zahod v režiji Gabra K. Trseglava. Šentjakobsko gledališče Ljubljana bo predstavilo komedijo Kena Ludwiga Ti nori tenorji v režiji Gojmirja Lešnjaka - Gojca. KUD Zarja Trnovlje - Celje pa bo uprizoril Shakespearovo tragedijo MacBeth v režiji Tomaža Kranjca.

KUD Fofite Medvode je v režiji Braneta Kraljeviča na odrske deske postavil dramo Yasmine Reza Bog masakra. Bohinjsko gledališče 2B bo nastopilo s komedijo Bomba v bordelu (Tommy Sune Hansen) v režiji Darka Čudna. DKD Svoboda Senovo pa bo predstavil Partljičevo priredbo Moliera Zdravnik po sili v režiji Bože Ojsteršek.

Predsednik odbora Čufarjevih dni Boris Bregant z veseljem ugotavlja, da se je ta slovenski praznik ljubiteljske gledališke kulture uveljavil pri ustvarjalcih gledaliških predstav širom slovensko govorečega območja tu in onstran državnih meja.

Vsa ljubiteljska gledališča pa se pri svojem delu srečujejo predvsem s finančnimi zadregami. "Zato je prav, da se na Čufarjevih dnevih pove, da ljubiteljstvo ne pomeni le raven kakovosti, temveč neizmerno voljo igralskih skupin, ki jih poleg ljubezni do odrskih desk druži tudi želja po nudenju kulturnega užitka prebivalcem zunaj regijskih središč," je izpostavil Bregant.

Tudi zato Gledališče Toneta Čufarja Jesenice ob pomoči jeseniške občine in jeseniškega gospodarstva iz leta v leto vztraja pri organizaciji Čufarjevih dni. "Kljub omejenim sredstvom in naporom pri pripravi festivala nameravamo vztrajati še naprej," zagotavlja Bregant.

Letos ima festival tudi posebej pester spremljevalni program. Vanj se vključuje ideja Miroslava Pengala o združitvi treh umetnosti - igre, slikarstva in glasbe, in sicer z dogodkom Klobuki pripovedujejo. Sklepni dogodek pa bo ponudil vpogled v zakulisje gledališkega sveta s predstavo Hamlet pa pol Jake Andreja Vojevca.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-29-cufarjevih-dnevih-razpon-predstav-od-komedije-do-tragedije