Boris Juh bo drevi prejel nagrado bert društva režiserjev

Avtor: STA

Društvo slovenskih režiserjev bo drevi Borisu Juhu podelilo nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre. "Njegovi filmski liki imajo tisto nekaj, ob čemer besede postanejo šibke in je najbrž treba povedati preprosto: Boris Juh na platnu izžareva nekaj posebnega, morda nekaj zelo svojega," piše v obrazložitvi nagrade.


Boris Juh / Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana

Za Juha so "značilni suverenost, plemenitost, premišljenost, toplina, zrelost, decentnost, odmerjenost in še bi lahko naštevali", piše v obrazložitvi nagrade. In še: "Ko pomislimo, kaj je igral, koga je igral Boris Juh, se gotovo ne bomo spomnili nobenega karakterno omejenega vzorca, nasprotno, odpre se neslutena širina, paleta raznovrstnih likov, vtis je, kot bi jih izbiral sam. To mu ni uspelo samo na filmu, ampak tudi v gledališču, na radiu in na televiziji."

Med celovečernimi filmi, v katerih je Juh zaigral, velja omeniti Med strahom in dolžnostjo Vojka Duletiča, Christophoros Andreja Mlakarja, Pustota Jožeta Galeta, Iskanja Matjaža Klopčiča ter Nasvidenje v naslednji vojni Živojina Pavlovića. Nastopil je tudi v številnih televizijskih dramah in nadaljevankah, kot so Erazem in potepuh, Mali oglasi, Nora hiša, Primož Trubar in Vikend v Brightonu.

Juh, ki je diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, je blestel tudi na gledališkem odru ljubljanske Drame, katere redni član je bil med letoma 1971 in 2002. Pred tem je bil član Slovenskega mladinskega gledališča. Dobil je dve Borštnikovi nagradi za igro ter leta 1979 nagrado Prešernovega sklada.

Nagrado bert mu bo društvo režiserjev (DSR) podelilo drevi v Slovenski kinoteki v okviru cikla Večeri DSR. Pred tem bodo po njegovem izboru zavrteli film Nasvidenje v naslednji vojni. To bo druga podelitev te nagrade letos, saj jo društvo podeljuje dvakrat letno, izmenjaje igralki in igralcu. Aprila je nagrado prejela Milena Zupančič.

Lani sta nagrado, poimenovano po filmskem in gledališkem igralcu Bertu Sotlarju, dobila Ivanka Mežan in Radko Polič - Rac, leta 2014 pa Štefka Drolc in Miha Baloh


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/boris-juh-bo-drevi-prejel-nagrado-bert-drustva-reziserjev