Kriminalizacija in regulacija umetnosti in javnih površin

Avtor: Mesto žensk

Društvo Mesto žensk organizira javni pogovor z naslovom Kriminalizacija in regulacija umetnosti in javnih površin, ki bo v petek, 21. oktobra, ob 17. uri v Pritličju, na Mestnem trgu 2.


Foto: Arhiv Mesto žensk

Pogovor je odmev dogodka, ki se je zgodil v četrtek, 6. 10. 2016, ko se je na zunanjem zidu AKC Metelkova mesto (Metelkova ulica) odvijal skupinski umetniški projekt, zidna poslikava Ženski mural, mitohondrijski zid, v zasnovi argentinske umetnice Laure Olalde. Projekt je potekal v soprodukciji Društva Mesta žensk in KUD Mreže/Galerije Alkatraz in je bil uvrščen v 22. Mednarodni festival sodobnih umetnosti - Mesto žensk. Pri samem izvajanju projekta sta umetnica in ena od udeleženk zaradi anonimne prijave intervencije na javni površini, prejeli kazen v višini 208,66 evrov na posameznico (številki glob 31044419, 42004611). Med samo pripravo na izvedbo, ki je potekala vsaj 30 minut, torej pred začetkom poslikave, mestni redarji niso intervenirali, kljub temu, da so bili na lokaciji prisotni ves čas.

Mestna občina Ljubljana je na ugovor društva odgovorila, da grafitiranje javnih površin ni dovoljeno, razen na 13-ih za ta namen predvidenih javnih lokacij v MOL, kamor pa navedena površina ne sodi. Njihova razlaga je, da se v MOL zavedajo, da je grafitiranje del umetniškega likovnega izraza in sestavni del urbane kulture, zato so predstavniki več oddelkov MOL v sodelovanju s predstavniki grafitarjev izbrali in določili 13 prostorov v Ljubljani, na katerih je grafitiranje dovoljeno. Predstavniki grafitarjev so po njihovem mnenju reprezentativna zainteresirana javnost, medtem ko vse uporabnice_iki, ki so/kreirajo prostor AKC Metelkova pa ne, saj nobeden izmed njih ni bil povabljen k definiranju javnih površin znotraj AKC Metelkova mesto.

Dogodek je sprožil veliko pomembnih vprašanj in odprtih dilem, ki jih bodo z gosti poskušali nasloviti. Izhodišča pogovora bodo odnos mesta do svobodnih umetniških praks in avtonomnih prostorov v kontekstu vse večje regulacije, privatizacija javnega prostora, gentrifikacija, procesi vključevanja javnosti itd.

Gostje_i pogovora:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kriminalizacija-in-regulacija-umetnosti-in-javnih-povrsin