Slovenski gledališčniki na mednarodnem festivalu Fest(in) v Romuniji

Avtor: SiGledal, STA

Na festivalu Fest(in) on the Boulevard v Bukarešti bo prikazanih skupaj 31 uprizoritev, ki prihajajo iz Romunije, Bolgarije, Češke republike, Hrvaške, Kosova, Republike Makedonije, Srbije in Slovenije.


Foto: Damjan Švarc

Drama SNG Maribor se bo v Odeon Teatru predstavila 20. oktobra z uprizoritvijo A.P. Čehova Višnjev vrt v režiji Gaborja Tompe, mednarodno uveljavljenega romunskega režiserja, profesorja, umetniškega direktorja gledališča v Cluju in ustanovitelja ter vodje tamkajšnjega mednarodnega gledališkega festivala. Isti večer pa bo na sporedu še uprizoritev Alfreda Jarryja Kralj Ubu, ki jo kot režiser in scenograf v gledališču Virovitica (CRO) podpisuje Samo M. Strelec.

Mednarodni gledališki festival Fest(in) je leta 2013 ustanovilo gledališče Nottara in ga financirata mesto Bukarešta in Državni ministrski svet. Letos traja od 10. do 22. oktobra v bukareških gledališčih Nottara, Odeon in Tandarica. Gledališče je živa umetniška zvrst, ki mora ostati blizu občinstvu, obravnavati aktualne zadeve, ki bi morale biti tako hrana za razmislek in recept za smeh, menijo organizatorji festivala. Zato ima bukareški festival dve glavni selekciji in več dodatnih. Prva selekcija, v katero je vključen Višnjev vrt, se osredotoča na relevantne teme iz vsakdanjega življenja in letos postavlja v ospredje družinske krize, druga pa je selekcija mednarodne festivalsko-gledališke mreže Neta.

Festivalski program vključuje 30 predstav ter spremljevalne prireditve in aktivnosti, kot so pogovori, javna branja, predstavitve knjig, ulični dogodki in fotografske razstave..

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenski-gledaliscniki-na-mednarodnem-festivalu-fest-in-v-romuniji