Spet čas za Festival Borštnikovo srečanje

Avtor: STA

Z odprtjem razstave Narod si bo pisal sodbo sam Pokrajinskega muzeja Kočevje in baletno predstavo Peer Gynt Edwarda Cluga in Slovenskega narodnega gledališča Maribor se bo danes začel 51. Festival Borštnikovo srečanje. Do konca prihodnjega tedna bo v Mariboru zbral izbrane gledališke predstave iz pretekle sezone in nabor gostovanj iz tujine.


Foto: Arhiv Festival Borštnikovo srečanje

V tekmovalnem programu se bo pomerilo 11 gledaliških predstav po izboru nove selektorice Petre Vidali, ki po ogledu 98 uprizoritev pretekle gledališke sezone v Sloveniji opaža izjemen poudarek na ženskah. "Ne pomnim, da bi kdaj v toliko uprizoritvah gledali na odru (skoraj) samo igralke. Ne spomnim se, da bi bil položaj ženske kdaj tako v fokusu in da bi bilo fokusiranje uprizoritveno in pomensko tako raznoliko," je dejala.

Najboljše uprizoritve, režiserje, igralce, scenografije in kostumografije bodo razglasili na zaključni prireditvi 23. oktobra, ko bodo tudi podelili osrednje priznanje, Borštnikov prstan za življenjsko delo igralcu Daretu Valiču.

Poleg tekmovalnih predstav bo na programu letošnjega Borštnikovega srečanja še šest drugih slovenskih gledaliških uprizoritev, v sklopu mednarodnega programa pa bo moč videti pet predstav iz Švedske, Poljske, Hrvaške in Nemčije po izboru umetniške direktorice festivala Alje Predan. Med drugim bo v Mariboru gostoval Rezidenztheater iz Münchna z uprizoritvijo Kdo se boji Virginije Woolf? v režiji intendanta Martina Kušeja, ki bo letos tudi član strokovne žirije za podelitev festivalskih nagrad.

V fokusu se bodo letos posvetili švedski dramatiki in gledališču, po lanski pozitivni izkušnji pa bodo tudi letos okoli 30 mednarodnim gledališkim strokovnjakom ponudili na ogled vse predstave tekmovalnega in spremljevalnega programa.

Večina predstav bo odigranih v SNG Maribor, letos izjemoma pa bosta predstavi tudi v hangarju Letalskega centra Maribor in Fitnesu Slavija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/spet-cas-za-festival-borstnikovo-srecanje