Knjiga Patti Smith Pač mulca navdihnila plesno predstavo

Avtor: STA

V Mehiki je včeraj svetovno premiero doživela predstava Velvet Petal v izvedbi Škotskega plesnega gledališča, ki jo navdihuje zgodba Roberta Mapplethorpea in Patti Smith, predstavljena v knjigi Pač mulca. Koreografinja Fleur Darkin je ustvarila poklon Mapplethorpeovim portretom rož iz poznih 80. let in danes priznani punkerski pesnici.


Patti Smith / Foto: Beni Köhler, via Wikimedia Commons

Portreti rož so prve fotografije, ki jih je Mapplethorpe, znan predvsem po črno-belih portretih, ustvaril v barvah. Fleur Darkin so prav te barve popolnoma očarale - "tako žive so in svobodne, da te skorajda spravijo v smeh". Hkrati je opomnila, da je prav z omenjenimi fotografijami priznani fotograf nehal biti kul in prvič pokazal svetu, kako zelo ljubi barve, življenje ter naravo v vsej njeni veličastnosti.

Fotografije so navdahnile tudi naslov predstave Velvet Petal. Koreografinja je povedala, da se tudi plesalci v predstavi sprva izražajo v čimbolj črno-belih tonih, na koncu pa jih prevzamejo barve.

Zamisel za predstavo je Fleur Darkin dobila po tem, ko je prebrala knjigo spominov Patti Smith Pač mulca, v kateri je umetnica popisala svoj edinstven odnos z Mapplethorpeom, njenim ljubimcem in prijateljem. Spoznala sta se kot 20-letna pribežnika v Brooklyn leta 1967. Komaj sta se prebijala, pogosto celo stradala, a sta oba neizmerno hrepenela po tem, da bi postala umetnika. Med drugim sta živela v zloglasnem hotelu Chelsea in si prizadevala vstopiti v krog Andyja Warhola.

Fleur Darkin je povedala, da njen namen ni bil prenesti življenjske zgodbe umetnikov v plesno predstavo. Bolj si je želela ujeti duha v knjigi osvetljenega obdobja. Vrednosti dela Pač mulca ne prepoznava v tem, da sta Patti Smith in Mapplethorpe vendarle zaslovela. Pomembnejši se ji zdi opis obdobja, ko se morata boriti za svoje sanje in se šele oblikujeta kot osebi: "Gre za človeške metamorfoze."

Svetovna premiera predstave je bila včeraj v Ciudad de Mexico, v glasgowskem gledališču Tramway pa bo britanska premiera 6. maja 2017.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/knjiga-patti-smith-pac-mulca-navdihnila-plesno-predstavo