Jani Zupančič nagrada za najboljšo igralko na zagrebških Gavellovih večerih

Avtor: MGL, STA

Članica Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) Jana Zupančič je za vlogo Maše Kos v uprizoritvi 3 zime Tene Štivičić v režiji Barbare Hieng Samobor prejela nagrado za najboljšo igralko festivala Gavellovi večeri v Zagrebu. Predstava MGL je bila ena od osmih predstav v tekmovalnem programu 31. festivala, ki se je sklenil v torek.


Jana Zupančič / Foto: Mimi Antolovič

Tričlanska žirija, ki so jo sestavljali dramaturg Tomislav Zajec, igralka Linda Begonja in režiser Vito Taufer, je soglasno zapisala, da je Jana Zupančič »v presenetljivi lahkotnosti igralske interpretacije našla ključ do jezika, s katerim dramatičarka Tena Štivičić oblikuje svoje like. Našla je način, ki se mogoče zdi na prvi pogled enostaven, vendar ga je mogoče doseči le s popolno predanostjo in globokim razumevanjem. V tej, lahko bi rekli ›dvojni‹ vlogi iste ženske, sredi štiridesetih in sredi šestdesetih let, je Jana Zupančič z minimalnimi sredstvi dosegla osupljivo transformacijo; svojo Mašo Kos gradi z velikim razumevanjem, počasi in z občutkom. V njeni interpretaciji je to ženska, ki z zatajevano žalostjo, pa tudi blagim humorjem gleda na čas, ki ga sicer ne obvladuje več, se mu pa nikakor ne pusti povozit.«

Za absolutnega zmagovalca je obveljala produkcija Zagrebškega gledališča mladih (ZKM) Hinkemann po tragediji Nemški Hinkemann Ernsta Tollerja v režiji Igorja Vuka Torbice. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je odnesla nagrado za najboljšo predstavo festivala in najboljšo režijo, igralec Ozren Grabarić pa je bil nagrajen za najboljšo moško vlogo. Slovensko občinstvo jo je videlo na letošnjem Drama festivalu. Žirija je za zmagovalno predstavo zapisala, da gre za "pravi kolektivni napor režiserja in ansambla v prenosu te hrabre, surove in nebrušene študije družbe na gledališke deske".

Letošnji 31. Gavellovi večeri so potekali od 1. do 11. oktobra. V tekmovalnem delu so prikazali osem predstav iz Novega Sada, Ljubljane, Reke, Beograda, Sarajeva in Zagreba, skupaj pa je bilo na ogled 11 predstav.

Vloga Maše Kos v 3 zimah je bila ena od treh vlog, za katere je Jana Zupančič letos dobila nagrado časopisne družbe Dnevnik za najboljšo igralsko interpretacijo pretekle sezone v MGL. Premiera je bila aprila.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jani-zupancic-nagrada-za-najboljso-igralko-na-zagrebskih-gavellovih-vecerih