Frljićev pogled na današnjo Evropo premierno še v Sloveniji

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo v četrtek slovenska premiera predstave Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića. Režiser se v zadnjih predstavah dotika nedotakljivih nevralgičnih točk, ki zadevajo Evropo, znan pa je tudi po neposrednem odnosu do občinstva. Ob predstavi je poudaril, da ne želi biti moralni arbiter.


Oliver Frljić / Foto: Mare Mutić

"Predstava Naše nasilje in vaše nasilje opazuje Evropo, ki jo je presenetila begunska kriza, Evropo, ki brez pomislekov pozablja na svojo kolonialno preteklost, medtem ko zapira meje tisočim, ki bežijo prav pred posledicami evropske in ameriške politike. Postavi tudi nekaj zelo neprijetnih vprašanj, med drugim ali se zavedamo, da je naše blagostanje odvisno od tisočih mrtvih na Bližnjem vzhodu," so zapisali v SMG, ki je koproducent predstave.

Igralci se zelo neposredno obračajo na gledalce. Denimo z nagovorom: "Nič vam ni treba početi. Samo sedite. Nič vam ni treba narediti. Vaša krivda je samo dejstvo, da ste državljani Evrope."

Režiser meni, da je prav situacija, v kateri gledalcu umanjka okvir, ki bi jasno določil, v katerem modusu deluje predstava - ironičnem ali neironičnem -, njena največja vrednost.

Ne želi si biti moralni arbiter in se zaveda, da sodeluje v proizvodnji strukturnega nasilja, ki je nujno za "normalno" delovanje Evrope. V pogovoru z dramaturgom Tomažem Toporišičem je pojasnil, da ne moremo prenehati biti del strukturnega nasilja, vse dokler živimo v aktualnem ekonomsko-političnem sistemu, ki ne omogoča sprememb.

Po Frljićevih besedah pa je sprememba gledališkega diskurza "ključna za to, da lahko pokažemo, kako normalni gledališki jezik preslikava družbeno neenakost in represijo".

Predstava je navdahnjena z romanom Estetika odpora Petra Weissa. Tako v romanu kot v Frljićevi predstavi sta v središču problema proletariata in kolonializma, ki ju po režiserjevih besedah tako imenovana evropska civilizacija ni sposobna rešiti.

Predstava je doživela številne kritike, na Poljskem je bila deležna celo prijave na policijo s strani poljske desničarske stranke PiS zaradi "žaljenja verskih čustev in poljskih nacionalnih simbolov". Frljić poudarja, da je v predstavi podal svoj osebni, intimni pogled na svet in Evropo danes.

V pogovoru je problematiziral, da nam je "dovoljeno govoriti o Balkanu, nedavnih vojnah na ozemlju nekdanje Jugoslavije, potrdimo lahko prevladujoče stereotipe o njih, toda takoj ko spregovorimo o aktualni islamofobiji, ki se v nekaterih državah Evropske unije počasi, a z gotovostjo institucionalizira, nas prikažejo kot primitivce, predstavo proglasijo za idiotsko".

V predstavi igrajo Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer in Blaž Šef. Dramaturgijo podpisuje Marin Blažević, scenografijo Igor Pauška, kostumografijo in oblikovanje maske pa Sandra Dekanić. Glasbo je izbral Frljić.

Predstava je nastala po naročilu berlinskega Hebbel am Ufer (HAU), v koprodukciji več gledališč. Prva premiera je bila konec maja na Dunaju, nato sta sledili premieri v Weimarju in v Berlinu. Na nedavnem festivalu Mess v Sarajevu je žirija posebno nagrado namenila občinstvu, ki je vztrajalo pri njenem ogledu. Konec novembra bo premierno uprizorjena še v HNK Ivana pl. Zajca na Reki.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/frljicev-pogled-na-danasnjo-evropo-premierno-se-v-sloveniji