Tarik Ali in Janis Varufakis v novi sezoni filozofskega teatra v Zagrebu

Avtor: STA

Hrvaško narodno gledališče (HNK) bo v novi sezoni Filozofskega teatra gostilo britansko-pakistanskega filozofa, pisatelja in aktivista Tarika Alija, nekdanjega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa, poljskega sociologa Zygmunta Baumana in italijanskega filozofa Franca B. Bifa, so napovedali danes v Zagrebu.


Hrvaško narodno gledališče / Foto: Kaiser87, via Wikimedia Commons

Vodja Filozofskega teatra, hrvaški filozof Srećko Horvat je na današnji predstavitvi programa novinarjem povedal, da nameravajo v novi sezoni nekoliko premakniti meje Filozofskega teatra, ki gosti mednarodno znane osebnosti iz sveta filozofije in umetnosti. Tako so v prejšnjih dveh sezonah med drugimi gostili slovenskega filozofa Slavoja Žižka, francoskega ekonomista Thomasa Pikettyja, britanskega literarnega teoretika Terryja Eagletona, britansko igralko Vanesso Redgrave in nemško filmsko režiserko Margarethe von Trotta.

Kot je pojasnil, bodo letos združili ekonomijo, sociologijo, filozofijo in celo rock and roll. Za januar prihodnje leto so napovedali pogovor s pevcem škotske rokovske skupine Primal Scream Bobbyjem Gillespiejem. Navdih za njihov najnovejši album Chaosmosis je skupina našla v delih italijanskega filozofa Bifa.

Prvi pogovor v novi sezoni bo 30. oktobra, ko bo na odru HNK Ali, so zapisali na spletni strani HNK. Nastop enega najbolj znanih levičarskih intelektualcev, ki živi v Veliki Britaniji, so napovedali že nekajkrat, a so ga tudi prejšnjo sezono morali odpovedati zaradi bolezni.

Kot so napovedali, bo letos prišel tudi kot avtor predstave Nove pustolovščine Don Kihota, ki je bila narejena po znamenitem romanu Miguela de Cervantesa in so jo februarja premierno izvedli v zagrebškem HNK. Ob njegovemu gostovanju bodo člani ansambla HNK odigrali tudi del predstave o Don Kihotu, ki ga je Ali postavil v sodoben svet.

27. novembra bodo gostili "enega najpomembnejših in najvplivnejših sociologov" Baumana, ki je bil rojen leta 1925 in je izdal številne vplivne knjige iz sociologije, filozofije in kulturne teorije. Teden dni zatem, prvo nedeljo v decembru, v Zagreb pride tudi Varufakis, znan po svojem zoperstavljanju politiki varčevanja v Evropski uniji.

Horvat je napovedal, da bodo januarja prihodnje leto objavili spored prireditev do konca sezone.

Spomnil je, da je HNK objavila knjigo francoskega filozofa Alaina Badiuja Rapsodija za gledališče, ki predstavlja "manifest nekega novega teatra za 21. stoletje", v katerem avtor razlaga zakaj je pomembno združiti filozofijo in gledališče.

Pretekli dve sezoni sta bili uspešni, kar kaže tudi izjemen interes občinstva, posebej mlajših, je dejala intendantka HNK Dubravka Vrgoč. Poudarila je, da je njihov program postal celo blagovna znamka, ki so jo sprejela tudi druga gledališča po Evropi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tarik-ali-in-janis-varufakis-v-novi-sezoni-filozofskega-teatra-v-zagrebu