Sapramiška ob dvojnem jubileju v osveženi podobi v LGL

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo ob 18. uri premierno uprizorjena osvežena Sapramiška, ena najbolj priljubljenih pravljic Svetlane Makarovič o hrabri in prebrisani miški, ki letos slavi dvojni jubilej. Ob tej priložnosti je Jaka Judnič zasnoval novo likovno podobo, novi so tudi glasbeni aranžmaji in zvočni posnetek predstave.


Foto: Urška Boljkovac

Pravljica, ob kateri odraščajo generacije otrok, je v knjižni obliki izšla pred 40 leti, pred 30 leti pa je v režiji Naceta Simončiča doživela najbolj znano gledališko uprizoritev. Na ljubljanskem lutkovnem odru je bila premierno predstavljena 17. oktobra 1986. Na sporedu je ostala neprekinjeno vse do danes. Po podatkih LGL je bila odigrana 1768-krat, videlo pa jo je 287.595 gledalcev.

Leta 1989 je bila predstava omenjana tudi v Guinnessovi knjigi rekordov, in sicer kot predstava, ki je bila v enem letu odigrana 177-krat, v obdobju od premiere do vpisa v Guinnessovo knjigo rekordov pa 231-krat. Gostovala je v večini evropskih držav, pa tudi na Japonskem, v Južni Koreji, Braziliji, Pakistanu, Mehiki in Venezueli.

Ob dvojnem jubileju je Jaka Judnič največji slovenski lutkovni uspešnici vdihnil novo podobo. Lutkovne junake je zasnoval v slogu svojih risanih filmov iz sredine 80. let minulega stoletja in jim omogočil več animacijskih možnosti. Nove glasbene aranžmaje je pripravil Milko Lazar, nov pa je tudi zvočni posnetek predstave, na katerem bo poleg Svetlane Makarovič v naslovni vlogi mogoče slišati tudi Ivanko Mežan kot Veverico, Ljerko Belak kot Regico, Alojza Sveteta kot Doktorja Detla in Braneta Vižintina kot Mišjega strahca, so sporočili iz LGL.

Praznovanje 30-letnice legendarne predstave in 40-letnice pravljice bo potekalo skoraj ves mesec. Prejšnjo soboto ga je uvedel koncert Svetlane Makarovič z gosti na Odru pod zvezdami, to soboto pa se bo zgodil Sapramišji dan. Med 10. in 19. uro bodo v LGL poskrbeli za Sapramišji maraton s štirimi ponovitvami predstave, ogledi gledališča Skriti kotički s Sapramiško in številnimi delavnicami na Krekovem trgu pred gledališčem. Na njih bodo otroci iz gline ustvarjali Sapramiško, iz papirja izdelovali Sapramišje strahove in barvali veliko Sapramišjo pobarvanko. Po zadnji predstavi bodo ustvarjalci razrezali še Sapramišjo torto.

V sodelovanju z Mladinsko knjigo bo Sapramiška v tem mesecu razveseljevala otroke tudi po knjigarnah po Sloveniji.

Že pred leti pa je junakinja dobila humanitarno noto, saj je sodelovala pri projektu Botrstvo. Ob obletnici prihaja na trg zobna krema Sapramiška Biodent, s katero bo podjetje Ilirija del sredstev od prodaje namenilo v Sapramiškin sklad pri Zvezi prijateljev mladine za pomoč otrokom s posebnimi potrebami iz socialno ogroženih družin.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sapramiska-ob-dvojnem-jubileju-v-osvezeni-podobi-v-lgl