Pandur.Theaters nagrajen z najvišjim priznanjem festivala Mess v Sarajevu

Avtor: STA

Gledališka organizacija Pandur.Theaters, ki sta jo ustanovila letos preminuli režiser Tomaž Pandur in dramaturginja Livija Pandur, je v ponedeljek prejela najvišje priznanje mednarodnega festivala Mess v Sarajevu, zlati lovorjev venec za prispevek h gledališki umetnosti. Festival v Sarajevu poteka 56. po vrsti.


Tomaž Pandur / Foto: Aljoša Rebolj

Vodstvo mednarodnega gledališkega festivala Mess zlati lovorjev venec vsako leto podeljuje posameznikom in gledališčem za dosežke na področju gledališke umetnosti. Letos so z njim nagradili delovanje ustanovitelja Pandur.Theatersa Tomaža Pandurja, ki je s svojimi predstavami na festivalu konec 80. let zaznamoval celotno obdobje festivala in prejel največ zlatih lovorjevih vencev kot režiser in za predstave v celoti.

Nagrado je prevzela Livija Pandur, o predstavah Pandur.Theatersa in Pandurjevem delu pa sta na slovesnosti v Narodnem gledališču v Sarajevu spregovorila Giorgio Ursini Uršič in režiser Dino Mustafić. Ta je, kot je sporočila Livija Pandur, med drugim dejal, da je bil Pandur eden najpomembnejših in največjih slovenskih režiserjev. Kot je poudaril, so bile njegove predstave svojevrstna gledališka revolucija v pristopu in načinu dela z igralci, spajanju različnih oblik umetniškega izraza ter izjemnem vizualnemu učinku, ki je postal njegov edinstven avtorski odrski jezik.

Festival Mess se je s tem pridružil številnim gledališčem in festivalom, ki so se poklonili aprila preminulemu Pandurju.

Letošnji festival se je začel 30. septembra in bo trajal do 9. oktobra. Iz Slovenije so na program uvrščeni Gledališče Glej s predstavo Zborovanje ptic v režiji Nine Rajić Kranjac, SNG Drama Ljubljana s Kraljem Ubujem v režiji Jerneja Lorencija ter Slovensko mladinsko gledališče, ki je koproducent predstave Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića.

Povezava: Festival MESS


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pandur-theaters-nagrajen-z-najvisjim-priznanjem-festivala-mess-v-sarajevu