Frljićeva predstava Naše nasilje in vaše nasilje na Poljskem deležna prijave na policijo

Avtor: STA, SMG

Predstava Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića, katere koproducent je tudi Slovensko mladinsko gledališče (SMG), je bila na Poljskem deležna prijave na policijo s strani poljske desničarske stranke PiS zaradi "žaljenja verskih čustev in poljskih nacionalnih simbolov". Ljubljanska premiera predstave je napovedana za 13. oktober.


Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos

Predstava je bila na Dunaju premierno uprizorjena 29. maja. V Avstriji in Nemčiji so bili odzivi na uprizoritev, ki skozi reprodukcijo populističnega govora opominja na licemerstvo in odgovornost (post)kolonialne Evrope, ko gre za vojne na Bližnjem vzhodu in begunsko krizo, bolj osredotočeni na njeno problematično umetniško vrednost ter "vulgarne in plakativne" gledališke kode.

Zaradi ponovitve 25. septembra na Festivalu novih dramaturgij v poljskem mestu Bydgoszcz, pa je poslanka poljske desničarske stranke PiS, ki je trenutno na oblasti, skupaj z nekaterimi strankarskimi kolegi na policijo podala prijavo. Poleg tega so regionalne oblasti začele problematizirati upravičenost javnega financiranja festivala, so sporočili iz SMG.

Anna Sobecka je v pismu, naslovljenem na Pawla Wodzinskega, direktorja Gledališča Hieronima Konieczka v Bydgoszczu, zapisala: "To, kar bi morala biti režiserjeva interpretacija na temo fašizma, ni bila nikakršna umetnost, ampak vulgarna predstava, s katero je avtor užalil na milijone Poljakov in katolikov. […] Najstrašnejši trenutek je prizor, v katerem se gola muslimanka dotika svojih intimnih predelov in od tam izvleče poljsko zastavo […], potem pa se režiser norčuje še iz Kristusove smrti, in igralec, ki igra Jezusa, posili dekle, ki igra Arabko."

Župan upravne regije Piotr Calbecki je v javnosti podal naslednjo izjavo: "Zaradi izjemno nizke ravni festivala in pristajanja na žaljenje poljskega naroda, osnovnih človeških vrednot, zaradi prikazovanja verskega sovraštva in prezira do krščanstva bomo na moj predlog na naslednji seji regionalnega sveta razpravljali o izključitvi Poljskega gledališča iz Bydgoszcza iz projekta financiranja kulture v regiji. S tem bomo gledališču onemogočili nadaljnje financiranje festivala. Meje umetnosti so prekoračene."

Poljski gledališki kritiki so po drugi strani predstavo ocenili kot izjemno uspešno kritiko Evrope, ki uporablja sredstva novega, brutalnega in ostrega gledališkega jezika, občinstvo pa jo je pospremilo z ovacijami, so še sporočili iz SMG.

Direktor SMG Tibor Mihelič Syed je pred bližajočo se ljubljansko premiero povedal, da v Sloveniji prijav na policijo ne pričakujejo. Prepričan je namreč, da slovensko občinstvo prizorov, ki so privedli do škandala na Poljskem, ne bo bralo na tako popreproščen način, ampak bo v njih videlo to, kar je bilo mišljeno - prispodobo perpetuuma mobile nasilja med religijami, ki ga na ideološki ravni poganjajo kapitalski interesi postkolonialnih evropskih velesil.

Predstava Naše nasilje in vaše nasilje opazuje Evropo, ki jo je presenetila begunska kriza, Evropo, ki brez pomislekov pozablja na svojo kolonialno preteklost, medtem ko zapira meje tisočim, ki bežijo prav pred posledicami evropske in ameriške politike. Postavi tudi nekaj zelo neprijetnih vprašanj, med drugim ali se zavedamo, da je naše blagostanje odvisno od tisočih mrtvih na Bližnjem vzhodu, so zapisali v SMG.

Predstava, ki jo je navdihnil roman Estetika odpora Petra Weissa, je nastala po naročilu in v produkciji HAU Hebbel am Ufer iz Berlina ter koprodukciji z Wiener Festwochen (Dunaj), SMG, Kunstfest Weimar (Weimar), Zürcher Theater Spektakel (Zürich) in Hrvatskega narodnega kazališta Ivana pl. Zajca (Reka).

V njej igrajo Barbara Babačić k.g., Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer in Blaž Šef.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/frljiceva-predstava-nase-nasilje-in-vase-nasilje-na-poljskem-delezna-prijave-na-policijo