Hiša otrok in umetnosti na novi lokaciji vstopa v sezono 2016/17

Avtor: Hiša otrok in umetnosti

V soboto, 24. septembra, ekipa Hiše otrok in umetnosti odpira vrata v novih prostorih na Miklošičevi 28 (vhod Kinoteka) v Ljubljani, kamor se je, zaradi obnove stare vile na Komenskega ulici, začasno preselila.


V deželi prstnih lutk / Foto: Arhiv Hiša otrok in umetnosti

Gledališko sezono 2016/17 začenjajo z interaktivno glasbeno delavnico in koncertom Glasba in igra s tolkali za najmlajše, ki ga bosta po razprodanem spomladanskem nastopu ponovno izvedla Zvezdana Novaković in Simon Klavžar

V nedeljo, 25. septembra, pa se bo ljubljanskemu občinstvu predstavila V deželi prstnih lutk, nagrajena predstava 49. mednarodnega lutkovnega festivala PIF, ki se je pravkar končal v Zagrebu. Izkustveno predstavo, ki je nastala v koprodukciji z gledališčem Zapik, podpisujeta Jelena Sitar in Igor Cvetko in je rezultat njunega tridesetletnega strokovnega, znanstvenega in umetniškega dela na področju prstnih iger in lutk, združenega z resnostjo in radostjo igre v visoko umetniški formi. Predstava, v izvedbi Ane Špik in Anžeta Viranta, ki je navdušila že lani na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije in na gostovanju v Francoskem Reimsu, je dobila posebno nagrado strokovne žirije za zamisel in realizacijo umetniške, edukativne in interaktivne lutkovne predstave.

V okviru Izkustvenega labirinta umetnosti v sezoni 2016/17 načrtujejo tri premiere: Za petimi gorami (oktober 2016), Cirkus Printi Pravi (november 2016 - koprodukcija z Zavodom Bufeto), Zvočni svet pračloveka (marec 2017- koprodukcija z Gledališčem Zapik). 

V okviru cikla Mladih hišnih izvajalcev pa nastajata predstavi Slike z razstave (november 2016) in mednarodna koprodukcija Romeo in Julija (januar 2017, Devin Italija).

Spomladanski del sezone bodo zaključili s premiero glasbeno lutkovne predstave za najmlajše Diči Diča (april 2017) in s  5. ljubljanskim festivalom Zmaj Kamišibaj, na katerem se bodo predstavili najboljši avtorski projekti ljubljanskih ustvarjalcev Kamišibaj gledališča.

HIŠA zaradi teh projektov postaja vse bolj prepoznavna in cenjena. Poleg že znanih oblik družinskega gledališča, umetniških laboratorijev, ki jih lahko vidite tudi drugod, pa lahko samo v HIŠI prisostvujete posebni obliki gledaliških razstav-predstav, ki združujejo interaktivno izkustveno gledališče in umetniško instalacijo, v katerih obiskovalci postanejo igralci in raziskovalci. Produkcija Hiše otrok in umetnosti je strokovno in umetniško dovršena, zato dosega odlične odzive pri občinstvu, strokovnih delavcih v vrtcih in šolah ter pri gledališki stroki. Ta v središče interesa sodobnega lutkovnega gledališča postavlja prav nove oblike doživljajskega gledališča. 

V dvorani Hiše otrok in umetnosti, na Miklošičevi 28, se bodo tako tedensko (sobote in nedelje) vrstile izkustvene predstave za najmlajše, nove in tiste, ki so v preteklih sezonah nastale v njihovi produkciji in koprodukciji. Po uspešnem gostovanju na Finskem bomo že v oktobru lahko ponovno potovali po telesu v predstavi Srce in popek, antikvar pa nam bo odkrival Bisere med platnicami. Skupaj z njim bomo poslušali, pripovedovali in se igrali najljubše zgodbe iz našega otroštva. V Hišnem gledališču se bodo vrstile repertoarne predstave lutkovnih gledališč FRU-FRU, ZAPIK-a ter AEIOU gledališča za dojenčke in malčke, enkrat mesečno pa bomo lahko prisluhnili zgodbam Kamišibaj gledališča. V okviru Izkustvenega labirinta umetnosti so pripravili programske vsebine kulturno-umetnostne vzgoje, ki jih v dopoldanskem času namenjajo tudi vrtcem in šolam, za strokovne pedagoške delavce, likovne pedagoge lutkovne in gledališke ustvarjalce in mentorje pa so pripravili strokovna seminarja s področij Lutkovnega in Kamišibaj gledališča.

Povezava: Sezonska knjižica HIŠE otrok in umetnosti 2016/17 (PDF)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/hisa-otrok-in-umetnosti-na-novi-lokaciji-vstopa-v-sezono-2016-17