Predstavi Mini teatra grand prix v Zagrebu

Avtor: Mini teater, STA

Na gostovanju na 49. Mednarodnem lutkovnem festival PIF v Zagrebu je že večkrat nagrajena Sneguljčica Mini teatra prejela nov grand prix - glavno nagrado "Milan Čečuk" za najboljšo predstavo v celoti, nagrado otroške žirije za najboljšo predstavo, nagrado pa sta za adaptacijo in dramatizacijo predstave prejela tudi Marek Bečka in Zala Dobovšek.


Foto: Miha Fras

V desetih festivalskih dneh je 49. PIF prikazal 16 predstav v tekmovalnem delu programa ter 14 predstav v spremljevalnem program, kakor tudi 23 drugih festivalskih aktivnosti, razstav, promocij knjig, lutkovnih delavnic, filmskih projekcij in uličnih performansov.

Nastopilo je več kot  200 umetnikov iz Bolgarije, Izraela, Kazahstana, Mehike, Rusije, Slovaške, Španije, Srbije, Slovenije in Hrvaške.

Na zagrebškemu lutkovnemu festivalu so slavili še drugi slovenski lutkarji. Žiga Lebar je prejel nagrado za lutkovno tehnologijo v predstavi Jutri je bila zabava Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je po literarni predlogi Toona Tellegena nastala v režiji Martine Maurič Lazar.

Metka Jurc iz Lutkovnega gledališča Maribor je prejela nagrado za vlogo Hansa v predstavi Spake. Besedilo za predstavo je napisal Rok Vilčnik po motivih iz filma Freaks (Tod Browning, 1932), režiral pa jo je Bojan Labović.

Posebno nagrado strokovne žirije za oblikovanje in realizacijo umetniške, edukativne in interaktivne predstave pa je prejel projekt V deželi prstnih lutk Gledališča Zapik in Hiše otrok in umetnosti, so sporočili iz Gledališča Zapik. Predstava je nastala po zamisli in v režiji Jelene Sitar, za likovno podobo je poskrbel Igor Cvetko.

Mednarodno žirijo so sestavljali Nina Malikova iz Češke, Marijana Petrović iz Srbije in Igor Tretinjak, zastopnik Hrvaške. Nagrado za najboljši scenarij in režijo je dodelila Katyi Petrovi za predstavo Obitelj Samsa v izvedbi gledališča Sfumato iz Bolgarije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavi-mini-teatra-grand-prix-v-zagrebu