Gledališko sezono v Novi Gorici začenjajo z nočjo odprtih vrat

Avtor: STA

Novo sezono v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica začenjajo z več novostmi. Vodenje je konec minulega meseca prevzela nova direktorica Maja Jerman Bratec, ansambel so dopolnili z mladima igralcema Patrizio Jurinčič in Juretom Kopušarjem. V soboto pripravljajo prireditev Noč odprtih vrat, vabijo pa tudi k vpisu abonmajev.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

V sklopu Noči odprtih vrat bodo na velikem odru odigrali predstavo Norci iz Valencie, na malem pa avtorski projekt Patrizie Jurinčič (Moj) Devetsto. Za obiskovalce bodo pripravili vodene oglede gledališča, v zgornjem foyerju pa se bodo predstavljali novi mladi igralci. Sicer je že od sobote v gledališki avli na ogled razstave Grunfdesign 1976-2016 Branka Drekonje.

Vsi dogodki tega večera odprtih vrat so za obiskovalce brezplačni, zagotoviti si morajo le vstopnice, ki jih dobijo na blagajni gledališča.

V minulih dveh letih je zaradi upokojitev novogoriško gledališče zaposlilo kar sedem mladih igralcev in tako pomladilo ansambel. Igralec Nejc Cijan Garlatti se je pred začetkom letošnje sezone odločil za samostojno pot zaradi številnih zunanjih projektov, v Novo Gorico pa so prišli Andrej Zalesjak, Žiga Udir, Matija Rupel in Urška Taufer. Oktobra z delom začenjata še Patrizia Jurinčič in Jure Kopušar.

Slednja sta z novogoriškim gledališčem že sodelovala. Patrizia Jurinčič je kot gostja vskočila v vlogo Marije in Magdalene v Pašjonu, premieri iz sezone 2014/2015, ki je še vedno na sporedu. Kopušar je kot gost začel sodelovati z vskokom v vlogo Lovra, Tartuffovega sluge. Premiera Tartuffa je bila marca 2015, obe predstavi pa je režiral Vito Taufer.

Mlada igralca sta na včerajšnji novinarski konferenci poudarila, da sta se za novogoriško gledališče odločila zaradi letošnjega programa, ki je nekoliko bolj pevsko obarvan.

V novogoriškem gledališču nudijo več abonmajev. Na velikem odru bodo uprizorili štiri predstave. Konec septembra bodo krstno uprizorili komedijo o žalosti Zakaj ptiči pojejo v režiji Yulie Roschina, sledile bodo premiere Stari klovni v režiji Jaše Jamnika, Jeklene magnolije režiserke Katje Pegan in Beraška opera v režiji Vita Tauferja.

Na malem odru ponujajo koprodukcijo s Prešernovim gledališčem iz Kranja Podsvet v režiji Dušana Jovanovića, Petra Kušterja v režiji Ivane Djilas ter Peggy Pickit vidi boga v obraz, ki jo bo režiral Primož Ekart.

Del dogajanja namenjajo tudi otrokom. Januarja bodo premierno uprizorili otroško predstavo Živalske novice v režiji Ajde Valcl, najmlajšim pa bosta tako kot doslej na voljo dva abonmaja - Mali in Veliki polžek. Vsak vključuje sedem predstav.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisko-sezono-v-novi-gorici-zacenjajo-z-nocjo-odprtih-vrat