Mariborski Moment začenja sezono Intimnega odra

Avtor: STA

Mariborsko kulturno-umetniško društvo Moment bo novo sezono Intimnega odra v prostorih GT22 odprlo z današnjo premierno uprizoritvijo predstave BUM! v režiji Zorana Petroviča. Avtorski projekt dramskega gledališča, lutk, predmetov in video tehnologije meji med dramo in performansom, lutkami in gledališčem predmetov, znanostjo in umetnostjo.


Foto: Arhiv Moment

Na odru se bo predstavil Rok Kravanja, za dramaturgijo v projektu, ki sta ga finančno podprla tudi ministrstvo za kulturo in mariborska občina, je poskrbel Marek Turošik, za sceno in kostume pa Andrej Firm, ki je tudi avtor fotografij in soavtor likovne podobe.

Kot o predstavi izdajajo njeni avtorji, je bil eden ključnih dogodkov za moderno proučevanje človeka in družbe dialog dveh mislecev, ki odmeva vse od 17. stoletja naprej. Descartes je ločil zavest od telesa, medtem ko je Spinoza menil, da sta um in telo neločljiva. In tako je izmenjava argumentov sprožila neustavljivi plaz, ki je za 350 let v ospredje pahnil znanstveno metodo, subjektivni pogled na svet pa je obveljal kot neprimeren in nezanesljiv za proučevanje stvarnosti.

Moment je nevladna in neprofitna organizacija s statusom javnega interesa na področju kulture, ustanovljena leta 2006, ki ustvarja in razvija neodvisno gledališče in sorodne uprizoritvene umetnosti. Njihovi projekti nastajajo skozi raziskovanje, preizkušanje, učenje in (samo)kritiko, v nenehnem iskanju izraznih možnosti in zmožnosti.

Neodvisno gledališče goji in združuje ustvarjalce iz različnih in raznolikih uprizoritvenih področij, od lutkovnega, plesnega, fizičnega, poetičnega do performativnega gledališča, a samega gledališča ne želijo deliti ali omejevati, saj ga razumejo celovito, s težnjo učiti se drug od drugega.

Prav zaradi različnih ozadij ustvarjalcev so projekti zavestno raznoliki, te raznolikosti pa so jasno izražene in medsebojno konfrontirane. Tako nastaja gledališče, ki se odmika od konvencionalnih smernic in želi vsakič znova preseči samo sebe. Kljub temu ne želijo ostajati sami sebi namen, zato je eden od ciljev tudi dostopnost za raznovrstno publiko in širjenje gledališke zavest med vsemi generacijami, pravijo Momentovci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborski-moment-zacenja-sezono-intimnega-odra