V Bežigrajski galeriji 1 na razstavi Od skice do lutke predstavitev Sabine Šinko

Avtor: STA

V Bežigrajski galeriji 1 se bo v sklopu vsakoletne razstave Od skice do lutke tokrat predstavila Sabina Šinko. Na postavitvi, ki jo bodo odprli v sredo, 31. avgusta, se bo predstavila z lutkami, skicami, scenskimi elementi, fotografijami in video posnetki z lutkovnih predstav. Razstava bo na ogled do 4. novembra.


Foto: Pixabay

V stvaritvah Sabine Šinko za lutkovne predstave prevladujejo geometrijske ali geometrične oblike. Skice za lutke in scenografije so ustvarjene v najrazličnejših likovnih tehnikah. Prevladujejo risbe, tudi zelo podobne hipnim upodobitvam, kot je kroki. Na ogled bodo tudi namizne ter senčne in ročne lutke.

Avtoričino prvo srečanje v živo z lutkovnim gledališčem je bil ogled predstave Zvezdica zaspanka Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki jo je očarala. Navdušenost nad lutkovnim ustvarjanjem se je v njej ponovno prebudilo na fakulteti, predvsem po zaslugi profesorice Brede Varl ter Tineta Varla, ki je bil takrat direktor Lutkovnega gledališča Maribor.

Za diplomsko nalogo je pod mentorstvom Brede Varl pripravila celostno likovno oblikovanje za predstavo Darke Čeh Pepelka v režiji Edija Majarona in od takrat traja to "čudežno potovanje v svetu lutkovnega gledališča, kjer je vsaka predstava prihod v nov, še neodkrit kraj," avtoričine besede povzema spletna stran galerije.

Sabina Šinko se je rodila leta 1968 v Mariboru. Diplomirala je leta 1992 na oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti Maribor. Leta 1993 je v Lendavi ustanovila Lutkovno gledališče Pupilla. Likovno je opremila 30 lutkovnih predstav za otroke in odrasle. Vodi lutkovne seminarje za vzgojiteljice in učiteljice ter ustvarjalne delavnice in lutkovne krožke za otroke. Poleg lutkarstva se ukvarja s slikarstvom in ilustracijo. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru je docentka za lutkarstvo, lutkovno oblikovanje ter gledališko-scenske umetnosti.

Vsakoletno razstavo Od skice do lutke v Bežigrajski galeriji pripravljajo od leta 1980. Na njej se predstavljajo likovni ustvarjalci, ki so po večini svoj ustvarjalni opus posvetili lutkarstvu oziroma likovnemu ustvarjanju za najmlajše in praviloma svoja dela le redko razstavijo v galerijah.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-bezigrajski-galeriji-1-na-razstavi-od-skice-do-lutke-predstavitev-sabine-sinko