Mariborsko društvo Nagib na Trienalu v Porurju

Avtor: STA

Na Trienalu v Porurju se bo letos predstavil tudi projekt Ideja o antidepresivni obleki mariborskega društva Nagib. Predstavitev Tomaža Tomljanovića aka Dualik, Ajde Tomazin in Petre Hazabent na tako uglednem festivalu po besedah slednje predstavlja izjemen dosežek, še posebej glede na to, da je doslej tam gostovala le Carmina Slovenica.


Foto: the_idea_of_ANDW / Ajda Tomazin

Nagibov projekt Ideja o antidepresivni obleki (The Idea of Antidepressive Wear), pri katerem tokrat sodeluje tudi nemški fotograf Nik Neuwirth, je na trienalu na programu 27. in 28. avgusta v okviru programskega sklopa Refektorium v Bochumu.

Kot prva slovenska predstavnica je na festivalu leta 2012 nastopila mariborska vokalna skupina Carmina Slovenica s predstavo When the Mountain Changed Its Clothing, ki ga je pripravila v sodelovanju s takratnim intendantom festivala Heinerjem Goebbelsom.

Da so na festival letos povabili tudi Nagib, je po besedah kuratorice in producentke vabljenega projekta Hazabentove mogoče med drugim pripisati tudi dejstvu, da se projekt ukvarja s tematiko vrednot, ki so trenutno v Nemčiji zelo aktualno vprašanje. "Mi se s tem ukvarjamo na zelo igriv in optimističen način in to jih po moje prepriča," je povedala.

Ideja o antidepresivni obleki združuje različne umetniške discipline in ustvarjalce. "Nastala je kot reakcija na občutek utesnjenosti oz. prisiljene drže tako duha umetnika kot tudi sodobne družbe, obsojene na nenehno tehnologijo iznajdevanja samega sebe ter svoje družbene uporabnosti," pojasnjuje Hazabentova.

V okviru projekta nastajajo t. i. performativne serije, ki zaživijo v skupnosti kot predstave, uprizorjeni procesi in umetniški produkti ali pa kot koreografske intervencije, v katerih umetniki preizprašujejo vrednote današnje družbe, izvajajo akcije, skozi katere izpostavljajo relevantne socialne, politične, psihološke in antropološke teme, ter raziskujejo, kaj je tisto, kar sodobnega človeka danes premakne ali druži.

Ideja o antidepresivni obleki je svojo raziskovalno turnejo začela lani v Mariboru, nato pa potovala na Dunaj, v London in Bochum v okviru rezidenčne platforme Tanzresherche NRW. Marca letos je gostovala tudi v Frankfurtu.

Od gostovanja na Trienalu v Porurju si avtorji obetajo predvsem nadaljnje utrjevanje mednarodne prepoznavnosti in večanje možnosti za še kakšen nastop v tujini. "To je festival, kamor prihajajo kuratorji z vsega sveta, zato upamo, da najdemo še kakšne možnosti za nastope," je pojasnila Hazabentova. Od tega je odvisno tudi nadaljevanje projekta, saj je zastavljen tako, da se s spreminjanjem lokacij nadgrajuje in širi.

Šesttedenski festival eksperimentalnega gledališča, plesa in glasbe v Porurju se je začel 12. avgusta in na območju nekdanjega nemškega industrijskega središča na različnih lokacijah ponuja prostor naboru umetnosti iz sveta opernega, dramskega in plesnega gledališča ter razstav oz. instalacij in koncertov. Začetki festivala segajo v leto 1999, lani pa je umetniško vodstvo prevzel nizozemski režiser Johan Simons.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborsko-drustvo-nagib-na-trienalu-v-porurju