V sklopu U3 premierna predstavitev umetniškega satelita trojice Živadinov - Zupančič - Turšič

Avtor: STA

V sklopu trienala sodobne umetnosti U3, katerega glavna tema je kozmos, bo danes ob 18. uri v Moderni galeriji potekal informans AKTUATOR::2016 umetniške trojice Živadinov - Zupančič - Turšič. Miha Turšič je povedal, da gre za otvoritveni informans, ker bodo prvič predstavili umetniški satelit, nastal v sklopu 50-letnega projekta Noordung.


Dragan Živadinov / Foto: Anka Bulovec

V sklopu 50-letnega projekta Noordung 1995::2045 nameravajo vse igralce na odru zamenjali s sateliti oziroma s tehnološkimi nadomestki. Nocoj bodo v Moderni galeriji predstavili prvi metodološki prototip umetniškega satelita, ki je sicer tudi na ogled v sklopu razstave U3. Dodal je, da se že ukvarjajo z dejanskim umetniškim satelitom, ki ga bodo razvili v prihodnjem obdobju.

Prvi satelit pripada pokojni igralki Mileni Grm. Dario Seraval bo v informansu poskrbel za glasbo, dogodek pa bodo obogatile še gibalne strukture Blaža Šefa in Filipa Kržišnika, ki sta po Turšičevih besedah "mojstra upiranju gravitacije".

Pri informansu bodo sodelovali še Dragan Živadinov, Dunja Zupančič, Blaž Slamič in Turšič. Ponovitvi informansa bosta 28. in 29. junija ob 18. uri.

Petdesetletni projekt Noordung se je začel leta 1995, ko se je zgodila premiera predstave Noordung 1995::2045. Ponovitve so vsakih deset let. Nazadnje je bila predstava izvedena lani aprila v Ksevtu, sledijo pa še ponovitve v letih 2025, 2035 in zadnja ponovitev leta 2045.

V vmesnem času bodo vse igralce, za katere predpostavljajo, da bodo v vmesnem času umrli, zamenjali tehnološki nadomestki. To bodo po besedah Turšiča sateliti, ki jih bodo leta 1945 izstrelili v vesolje, Živadinov pa jih bo umestil v orbito.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sklopu-u3-premierna-predstavitev-umetniskega-satelita-trojice-zivadinov-zupancic-tursic