Mariborska in ljubljanska Drama nagrajeni na 40. Dnevih satire

Avtor: STA

V gledališču Kerempuh so se v nedeljo sklenili 40. Dnevi satire Fadila Hadžića. Veliko nagrado Večernjega lista za najboljšo predstavo v celoti so prejele Naše skrivnosti avtorja in režiserja Bele Pinterja. Iz mariborske Drame sta slavila igralka Mateja Pucko ter ansambel predstave Večno mladi, iz ljubljanske Drame pa Jernej Šugman in Boris Mihalj.


Večno mladi / Foto: Damjan Švarc

Strokovno žirijo Dnevov satire so sestavljali režiserka Anica Tomić kot predsednica, ravnatelj gledališča Gavella Boris Svrtan in gledališka kritičarka Večernjega lista Bojana Radović.

Najboljša letošnja festivalska predstava Naše skrivnosti v izvedbi Ansambla Bele Pinterja iz Budimpešte je dobila tudi jubilejno nagrado Dnevov satire za najboljše besedilo. Nagrada za najboljšo režijo je bila dodeljena Bobi Jelčiću za predstavo Na koncu tedna v izvedbi Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba, igralka Ana Begić Tahiri pa je za vlogo v omenjeni predstavi slavila kot najboljša igralka.

Za glavno moško vlogo je nagrado Mladen Crnobrnja Gumbek prejel Jernej Šugman za naslovno vlogo v predstavi Kralj Ubu v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi SNG Drama Ljubljana. Posebno priznanje je prejel tudi igralec Boris Mihalj za avtorski prispevek ob zaključku predstave Kralj Ubu.

Žirija je eno od petih enakovrednih nagrad za igralske dosežke podelila Mateji Pucko iz mariborske Drame za vlogo v predstavi Večno mladi v režiji Sandyja Lopičića. Za igro so bili nagrajeni še Svetozar Cvetković, Elizabeta Kukić, Vanja Matujec in Angela Stefanovics.

Igralski ansambel predstave Večno mladi pa je za neverjetne igralske transformacije v starce in pevske interpretacije, ki so očarale prepolno gledališče Kerempuh, prejel eno od treh posebnih priznanj, ki jih je podelila žirija, so sporočili iz Drame SNG Maribor.

Ob zaključku festivala so nagrado občinstva Ivo Serdar podelili Branki Šelić, nagrado Sabrija Biser za mladega igralca pa je prejela Dajana Čuljak.

Dnevi satire so potekali med 3. in 19. junijem. Festival v Zagrebu prirejajo v spomin na enega največjih hrvaških komediografov Fadila Hadžića. Dramaturginja Željka Udovičić Pleština je v tekmovalni program jubilejnih, 40. dnevov uvrstila 13 predstav iz Hrvaške, Slovenije, Madžarske, Srbije, BiH ter Makedonije.

Povezava: Več informacij


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-in-ljubljanska-drama-nagrajeni-na-40-dnevih-satire