Primorski poletni festival bo odprla predstava iz Sarajeva Žaba

Avtor: STA

Letošnji 23. Primorski poletni festival, ki se bo začel danes v Kopru s predstavo Žaba v izvedbi Kamernega teatra 55 iz Sarajeva, bo ponudil 30 dogodkov na prizoriščih ne le v Kopru, Piranu in Izoli, ampak tudi v Ankaranu, Tolminu in Novi Gorici ter v Miljah v Italiji. Geslo letošnjega festivala, ki se bo končal 3. julija, je Povezujemo.


Kako postati Slovenci v 50. minutah / Foto: Arhiv SSG Trst

"Festival se zavzema za odpiranje meja, ne za njihovo zapiranje, medtem ko se svet okoli nas oži, pojavljajo se strahovi, omejevanja in žice," je dejala predsednica društva Primorski poletni festival Neva Zajc. Društvo je skupaj z Gledališčem Koper organizator festivala.

Povezati želijo vse obalne občine, k sodelovanju pa so letos pritegnili tudi Milje na italijanski strani meje. Tako nastaja čezmejni festival, v katerega želijo bolj dejavno vključiti območje Furlanije - Julijske krajine.

"Politični položaj v Evropi nas sili v razmislek o tem, kaj se dogaja, in k poudarjanju potrebe po sodelovanju in povezovanju," je opozorila Neva Zajc. Kultura je lahko po njenem mnenju "odličen most za spoznavanje drug drugega, da se drug drugega ne bomo bali".

Festival se je po njenih besedah že ob svojih začetkih zavzemal za povezovanje in odpiranje navzven. Njegov namen je bil povezati tako domače okolje samo kot domače okolje s soseščino. Na območju, kjer se srečujejo kulture treh držav, je logika povezovanja pomembna, je opozorila.

Tako privlačen program, kot ga letos ponuja Primorski poletni festival, ne bi bil mogoč brez lastne produkcije, s katero je potem mogoče sodelovati na izmenjavah z gledališkimi hišami z območja nekdanje Jugoslavije, je dejal organizator programa pri Gledališču Koper Dragan Klarica.

Občina Koper je projektu v letošnjem letu po njegovih besedah namenila 20.000 evrov, občina Ankaran 10.000, Luka Koper kot generalni sponzor pa 5000 evrov.

Festival bo odprla predstava Dubravka Mihanovića Žaba, ki po besedah Neve Zajc velja za kultno predstavo Kamernega teatra 55. Ponaša se s kar devetimi nagradami. Sarajevsko gledališče je v minulih dneh s predstavo Alan Ford/Vrnitev odpisanih že gostovalo v Gledališču Koper.

V Kopru bosta v okviru festivala na ogled tudi odrska adaptacija filma Larsa von Trierja Dogville, s katero bodo gostovali Mikser House, SKC Novi Sad in Fast forward iz Srbije, ter gledališko-glasbena predstava '99 Riko gre v vojno, s katero bo gostoval Dedalo furioso iz Rima.

Novosadsko gledališče bo nastopilo s predstavo po motivih Laszla Vegela Neoplanta, Božo Vrećo iz Bosne in Hercegovine pa bo na koncertu predstavil tradicionalne bosanske sevdalinke.

Gledališče GoldenNapovednik Show iz Trsta bo s predstavo Natakarica iz Rexa nastopilo v Ankaranu. Italijansko potniško ladjo Rex so med drugo svetovno vojno ob slovenski obali potopila zavezniška letala. Predstava Kako postati Slovenci v 50 minutah Slovenskega stalnega gledališča v Trstu pa bo na programu tako v Ankaranu kot v Miljah. Na več prizoriščih bo nastopil Iztok Mlakar s predstavo Pašjon.

Povezava: Programska knjižica festivala (PDF/4,6 Mb)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/primorski-poletni-festival-bo-odprla-predstava-iz-sarajeva-zaba