Predstavi LGL Račka, Smrt in tulipan grand prix poljskega festivala Valise

Avtor: STA

Predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Račka, Smrt in tulipan, ki jo je režiral Fabrizio Montecchi, je na 25. mednarodnem gledališkem festivalu Valise v poljski Lomzi prejela grand prix festivala. To je že deseta nagrada, ki jo je predstava prejela na različnih festivalih, so sporočili iz LGL.


Foto: Miha Fras

Predstava s senčnimi lutkami je nastala na podlagi slikanice z originalnim naslovom Ente, Tod und Tulpe (2007) nemškega pisatelja in ilustratorja Wolfa Erlbrucha. Račka, Smrt in tulipan je nežna, prijazna in decentna uprizoritev, ki otrokom brez olepševanja ali patetike, pa vendar z občutkom za kočljivost izbrane snovi, približa temo smrti.

Pripoved o bolezni, odhajanju in izgubi v njej zaživi kot topla in vitalna zgodba o dragocenosti bližine in prijateljstva. Je dvojno sugestivna mešanica žive igre, animacije in senčnega gledališča, saj otroke vizualno pritegne in osupne, hkrati pa jih tudi nevsiljivo poboža ter jim da misliti o minljivosti in občutljivosti življenja, so zapisali v LGL.

Kot so navedli, je predstava lani prejela drugo nagrado ter nagrado za najboljšo glasbo Mitji Vrhovniku Smrekarju na Mednarodnem lutkovnem festivalu v srbskem Kragujevcu. Leta 2015 pa je na 8. bienalu slovenskih lutkovnih ustvarjalcev v Mariboru prejela nagrado za najboljšo igro in animacijo Asji Kahrimanović in Polonci Kores ter nagrado za najboljšo likovno podobo Federici Ferrari. Poleg tega je prejela grand prix za najboljšo predstavo v celoti na 48. mednarodnem lutkovnem festivalu PIF v Zagrebu, kjer sta Kahrimanović in Kores prejeli tudi nagrado za animacijo in igro, Vrhovnik Smrekar je na tem festivalu prejel tudi nagrado za najboljšo glasbo, Montecchi pa nagrado za oblikovanje svetlobe. Na 16. ljubljanskem festivalu uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica pa je prejela nagrado za najboljšo predstavo, namenjeno mladim, so še navedli v LGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavi-lgl-racka-smrt-in-tulipan-grand-prix-poljskega-festivala-valise