Nagrada tantadruj igralcu Roku Matku in Gledališču Koper

Avtor: STA

V koprskem gledališču so včeraj zvečer podelili tantadruje, nagrade treh primorskih gledališč. Za igralsko stvaritev je bil nagrajen Rok Matek za vlogo Marije v predstavi Trio, za gledališki dosežek pa ustvarjalna ekipa iste predstave, nastale v produkciji Gledališča Koper. Za življenjsko delo je tantadruja dobil Boris Cavazza.


Rok Matek / Foto: Jaka Varmuž

Gledališko-glasbena predstava Trio na besedilo Gašperja Tiča, v režiji Jake Ivanca in produkciji Gledališča Koper, ki je bila premierno uprizorjena lani, je redko viden primer uspešnega zlitja ustvarjalnih energij pri doseganju jasno zamišljenega uprizoritvenega cilja. V danem primeru je to komedija s songi, ki želi v prvi vrsti zabavati, vendar pri tem nikoli ne zapade v cenenost ali pretiranost, temveč svoj razvedrilni učinek gradi na temeljitem poznavanju žanrskih zakonitosti in njihovem upoštevanju pri odrski realizaciji.

Hvaležno izhodišče za ta dosežek ponuja vešče spisano besedilo Gašperja Tiča, ki v okretnih rimah stilizira prepoznavne življenjske situacije in karakterje, vselej z mislijo na njihovo sočno prelitje v igralske stvaritve; režija Jake Ivanca komične nastavke predloge premišljeno uglasi v skladno celoto, kjer lahko trojica nastopajočih - Uroš Smolej, Daniel Dan Malalan in Rok Matek - izkaže ves svoj razkošni komedijski (in tudi pevski) talent, je med drugim zapisala žirija.

Dobitnik tantadruja za najboljšo vlogo Matek je Marijo, dežurno žrtev draženja med sestrami Novak, ustvaril kot krščansko togo vzgojeno žensko v poznih 30. letih, ki jo "pregreha" sicer mika, a ji globoko vsajeni sram in zadržanost preprečujeta, da bi dokončno strla okove vzgoje.

V komedijsko podani zgodbi je ta figura prikazana s sočnim izražanjem lastnosti. Upodobitev plahe Korošice, ki v triu vzpostavi nasprotje s polsestrama, temperamentnima Primorkama, pa zajame še njene druge značajske poteze. Ti polno zaživijo v značilni obarvanosti Marijine narečne pripadnosti, igralsko naštudirane in govorno prepričljivo oblikovane, kar se navsezadnje zlije s samo prelevitvijo igralca v ženski lik, ki mu z značajsko natančno izdelano gestiko in mimiko občinstvo zlahka verjame, piše v utemeljitvi.

Žirija, ki so jo sestavljali Aleš Valič (predsednik) ter Gregor Butala in Ana Perne, je ocenjevala devet prijavljenih predstav iz treh primorskih gledališč - Gledališča Koper, Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta in SNG Nova Gorica, ki so nagrado ustanovile.

Tantadruja za življenjsko delo je izbrala žirija v sestavi Dušan Mlakar, Majda Suša in Marij Čuk. Cavazza je bil profesionalno močno povezan s primorskim gledališkim prostorom, čeprav ne konstantno. V koprskem gledališču se je tudi upokojil.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrada-tantadruj-igralcu-roku-matku-in-gledaliscu-koper