Tomi Janežič nominiran za najprestižnejšo norveško gledališko nagrado Hedda

Avtor: SiGledal

Slovenski režiser Tomi Janežič je nominiran za najprestižnejše gledališko priznanje Hedda na Norveškem za predstavo Doppler, ki jo je režiral v gledališču Trondelag v Trondheimu.


Tomi Janežič / Foto: Katja Legin

Janežič je po letošnjih nominacijah za najpomembnejšo rusko gledališko nagrado Zlata maska za predstavo Človek, ki jo je režiral v uglednem peterburškem Bolshoi Drama Theatre, in najvišjim srbskim priznanjem za gledališko režijo, nagradi Bojan Stupica, ki jo je prejel za srbsko-črnogorsko predstavo Opera za tri groše, zdaj nominiran za najprestižnejše gledališko priznanje Hedda tudi na Norveškem za predstavo Doppler, ki jo je režiral v gledališču Trondelag v Trondheimu.

Janežičeva predstava je po objavi Heddaprisen, najpomembnejših norveških letnih gledaliških nagrad, bila izbrana med 160 predstavami. Režiser je s še dvema nominirancema izbran za najboljšo režijo, predstava pa je nominirana še v dveh kategorijah, za najboljšo moško in najboljšo stransko vlogo. Svečana podelitev nagrad bo v Narodnem gledališču v Oslu, 12. junija, ko bodo znani nagrajenci.

Predstava Doppler je bila izjemno sprejeta tako pri publiki kot pri kritiki in postala na Norveškem razprodana uspešnica, ki si jo je v zgolj dveh mesecih ogledalo skoraj 13.000 ljudi.

Mednarodno uveljavljeni režiser, ki že več let ustvarja predvsem v tujini, je ob omenjenih nominacijah in nagradi prejemnik več kot tridesetih mednarodnih gledaliških priznanj, med njegovimi predstavami pa so redke take, v katerih ne bi bili nagrajeni tudi igralci.

Povezava: Spletna stran nagrad Hedda


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tomi-janezic-nominiran-za-najprestiznejso-norvesko-gledalisko-nagrado-hedda