Gostovanje predstav Tomija Janežiča

Avtor: Tomi Janežič

Predstavi Tomija Janežiča na Dunajskih slavnostnih tednih in Kunstenfestivaldesarts v Bruslju.


 

Tomi Janežič bo s predstavama Putujuće pozorište Šopalović Ljubomirja Simovića in Šuma blista Milene Marković, ki ju je v sezonah 2007/2008 in 2008/2009 režiral v beograjskem gledališču Atelje 212, maja letos gostoval na dveh od najpomembnejših gledaliških festivalov v Evropi: Dunajskih slavnostnih tednih (Wiener Festwochen) in Kunstenfestivaldesarts v Bruslju. Janežič se bo na Dunaju udeležil tudi foruma Festwochen (v družbi Saše Asentića, Sanje Mitrović, Alexa Nikolića, Dejana Kaludjerovića in Oliverja Friljića), v Bruselj pa je bil vnovič povabljen tudi kot udeleženec projekta Residence and reflection v vrsti devetih povabljenih umetnikov z
vsega sveta.

Janežičeva predstava Putujuće pozorište Šopalović, ki bo otvorila ugledni festival v Bruslju, je pred tem uspešno gostovala na mednarodnih gledaliških festivalih v Nitri na Slovaškem, v Sankt Petersburgu, na beograjskem Bitef-u, Dnevih srbske kulture v Zagrebu, novosadskem Sterijinem pozorju in drugod ter osvojila vrsto nagrad, med drugim diplomo festivala Balkan Theatre Space in Grand prix Festivala gledališke klasike v Vršcu. O predstavi, ki je vzbudila polemike in nasprotujoča si mnenja, je kritika pisala kot o impozantnem umetniškem delu (Ana Tasić, Politika), modernem
in sodobnem in morda - gledališču prihodnosti (Goran Cvetković, Radio Beograd), skrajno pogumnem in angažiranem (režijskem) postopku (Bojan Munjin, Feral) in bleščeči režiji (Ljubiša Ristić, Politika).

Predstava Šuma blista, ki je bila izbrana v elitni dunajski program, je pred tem sodelovala na festivalu Sterijino pozorje, kjer je osvojila igralske nagrade, uvrščena pa je tudi v tekmovalni program mednarodnega Festivala bez prevoda v Užicah.

Na hrvaškem je Janežičeva predstava Crnac po romanu Tatjane Gromača lani sodelovala na osrednjem hrvaškem gledališkem festivalu Gavelline večeri v Zagrebu ter osvojila Grand prix Zlati lev na mednarodnem festivalu v Umagu in nagrado Dr. Djuro Rošićza najboljšo predstavo, uvrščena pa je tudi v tekmovalni program letošnjih Marulićevih dnevov v Splitu.

Janežič je z nastopom na mednarodni konferenci o post-dramskem gledališču v Beogradu v okviru festivala Bitef lansko jesen najavil, da se je prenehal ukvarjati z režijo v gledališčih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gostovanje-predstav-tomija-jane%C5%BEi%C4%8Da