Državni sekretar za kulturo obljubil rešitev Stare elektrarne

Avtor: STA

Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Tone Peršak je v sklopu včerajšnjega obiska vlade v osrednjeslovenski regiji zagotovil, da si bodo na ministrstvu prizadevali za ohranitev Stare mestne elektrarne v Ljubljani. Skušali bodo najti tako kratkoročno rešitev za nadaljevanje njenih dejavnosti, kot dolgoročno sistemsko ureditev njenega delovanja.


Foto: Tomislav Medak, via Wikimedia Commons

Peršak, ki je Staro mestno elektrarno obiskal na povabilo mreže nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev v kulturi Asociacija, je zagotovil, da ministrstvo prepoznava kvaliteto Stare mestne elektrarne kot središča dejavnosti nevladnih ustvarjalcev v kulturi.

Državnemu sekretarju ter predstavnikom ministrstva za kulturo je umetniška direktorica Zavoda Bunker Nevenka Koprivšek elektrarno predstavila kot primer dobre prakse upravljanja javne infrastrukture s strani nevladnih organizacij v kulturi.

Elektrarna je namreč v več kot desetletju delovanja postala središče sodobnih uprizoritvenih umetnosti. V njej letno več kot 40 različnih nevladnih organizacij v kulturi pripravi več kot 150 dogodkov, vpeta je tako v lokalne kot mednarodne tokove.

Roman Jesenko iz Elektrarne Ljubljana je zagotovil, da kot lastniki prostorov želijo, da le-te še naprej napolnjujejo kulturne vsebine, predsednica društva Asociacija Jadranka Plut pa je opozorila, da ima elektrarna pomembno vlogo za življenje nevladniške scene in jo je kot takšno potrebno ohraniti. Najemnikom se namreč letos izteče pogodba, finančna podpora ministrstva za kulturo za vzdrževanje stavbe pa je na trhlih temeljih.

V Zavodu Kersnikova, ki ga je Peršak prav tako obiskal na povabilo Asociacije, pa je umetniški vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan državnemu sekretarju in predstavnikom ministrstva predstavil različne razsežnosti intermedijske umetnosti in njeno vpetost v sodobno družbo ter številne točke, kjer ima družba od nje koristi v smislu razvojnih prebojev.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali pri Asociaciji, je Zavod Kersnikova primer sodobne, transdisciplinarne platforme, povezane z najpomembnejšimi evropskimi kulturnimi inštitucijami, ki ustvarjajo prostor avantgardnim umetniškim izrazom, nudijo priložnost transdisciplinarnosti in investirajo v izobraževanje otrok in mladine. Peršaka so v zavodu tudi pozvali k aktivnejšemu spodbujanju kakovostnih presežkov, ki bi omogočali še večji preboj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drzavni-sekretar-za-kulturo-obljubil-resitev-stare-elektrarne