Po dolgem premoru se na slovenske operne deske vračata Samson in Dalila

Avtor: STA

V SNG Maribor bodo v petek kot zadnjo opero v aktualni sezoni premierno uprizorili francosko opero Samson in Dalila Camilla Saint-Saensa, ki je nastala v koprodukciji z Opero iz francoskega Metza. Pod režijo dela, ki se po več kot stoletnem premoru vrača na slovenske operne deske, se podpisuje Paul-Emile Fourny, dirigent pa je Robert Houlihan.


Foto: Tiberiu Marta

Velika opera Samson in Dalila velja za najuspešnejše glasbenogledališko delo francoskega skladatelja Camilla Saint-Saensa. Opero, ki izhaja iz znane biblične zgodbe o judovskem heroju Samsonu, ki podleže čarom lepe Filistejke Dalile, si je najprej zamislil kot oratorij, toda libretist Ferdinand Lemaire ga je prepričal, da jo preoblikuje v opero.

Posledično je delo glasbeno izjemno zahtevno. Irski dirigent Robert Houlihan, ki je v Operi Slovenskega narodnega gledališča Maribor sodeloval že lani pri uprizoritvi Čarobna piščal, jo je moral zato nekoliko prilagoditi, da bodo njene glasbene razsežnosti vidne tudi na gledališkem odru. "Ko pevec samo stoji, je lažje. Pri operi pa se morajo stalno premikati in poleg petja delati še kaj drugega," je povedal Houlihan. "Za dirigenta je zelo velik izziv, da vse to uskladi. Da najde ravnotežje med glasbo in liki na odru."

Z izjemo posameznih arij te opere ni še nikoli delal, čeprav je vrsto let živel in ustvarjal v Franciji. S Fournyjem še nista sodelovala, a sta se tukaj zelo dobro ujela. "Že takoj na začetku mi je povedal, da se ne želi vmešavati v glasbo. Nekateri drugi režiserji to namreč počnejo," je povedal. Veseli ga tudi, da uprizoritev ostaja tenkočutna, da ni toliko poudarka na nasilju ali seksualnosti, kot je značilno za nekatere druge novejše uprizoritve te opere.

Prevlada mogočnih zborov v prvem in tretjem dejanju daje operi oratorijski značaj, sicer pa vso dogajanje večinoma temelji na treh likih. V vlogi Samsona bo nastopil gostujoči francoski solist Jean-Pierre Furlan, v vlogi Dalile pa stalna članica mariborskega opernega ansambla, argentinska mezzosopranistka Guadalupe Barrientos.

"Za te vloge je nujno, da so pevci tudi igralci in da so močne značajske osebnosti," je poudaril režiser Fourny, sicer umetniški direktor Opere in gledališča Metz Metropole, kjer bo to delo na repertoarju čez dve leti. "Jean-Pierre in Guadalupe sta to odlično opravila. Z njima imamo na odru soočenje dveh močnih likov," je dodal. Medtem ko sodi vloga Samsona med konvencionalne velike vloge junaških tenorjev, je vloga Dalile komponirana za mezzosopran in se uvršča med "skrivnostne" ženske like.

Scenografija Marka Japlja s spreminjajočimi se panoji in visokimi stolpi omogoča hitro prehajanje prizorišč dogajanja iz enega v drugega. "Zgodba Samsona in Dalile se lahko dogaja v katerem koli času, zato nismo želeli preveč realistične scene," je pojasnil Fourny, ki je v Mariboru že večkrat delal, med drugim lani pri muzikalu My Fair Lady.

Opera Samson in Dalila Camilla Saint-Saensa, ki je bila po koncertni praizvedbi v Nadvojvodskem gledališču v Weimarju leta 1877 prvič uprizorjena marca 1890 v francoskem Rouenu, spada med redkeje uprizorjene opere v slovenskem prostoru. Prvič so jo uprizorili v ljubljanskem Deželnem gledališču leta 1898, zadnja produkcija pri nas pa je bila koncertna izvedba Samsona in Dalile ob 400-letnici rojstva operne zvrsti marca 2007 v Cankarjevem domu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/po-dolgem-premoru-se-na-slovenske-operne-deske-vracata-samson-in-dalila