Mariborski baletniki na festival v Sankt Peterburgu

Avtor: STA, SNG Maribor

Mariborski baletni ansambel se je odpravil na gostovanje v Rusijo, kjer bo na 15. jubilejnem festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu v soboto v znamenitem Aleksandrinskem gledališču uprizoril sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt. Naslovno vlogo v predstavi bo tokrat odplesal zvezdnik Mariinskega gledališča Denis Matvijenko.


Foto: SNG Maribor

Jubilejni festival Dance Open poteka od 16. do 25. aprila. Kot so v predstavitvi zapisali organizatorji festivala, sestavljajo njegov program aktualna sodobna koreografska dela, ki na odru predstavljajo golo dušo človeškega bitja 21. stoletja. Poznavalci pa so opazili, da so na svojo 15. obletnico povabili baletne ansamble iz Dresdna, Dunaja in Maribora, ki so se razvajeni sanktpeterburški publiki v minulih letih posebej vtisnili v spomin s svojimi vrhunskimi plesnimi kreacijami.

Dunajski državni balet je 16. aprila uprizoril dela koreografov Jiříja Bubeníčka (ki je nedavno z ljubljanskim baletom postavil Doktorja Živaga), Paula Lightfoota in Sola Leóna ter Stephana Thossa. Prvaki Royal Balleta iz Covent Gardna Sarah Lamb, Matthew Golding in Gary Avis so z baletnim ansamblom iz Perma 18. in 19. aprila blesteli z Romeom in Julijo v koreografiji Kennetha MacMillana in tako počastili 125-letnico rojstva Sergeja Prokofjeva. Balet Semperopere iz Dresdna nastopa 21. aprila z dramskimi baleti treh vodilnih sodobnih koreografov – Ratmanskega, Ekmana in Lidberga.

Mariborski balet se 23. aprila predstavlja s prvim celovečernim pripovednim baletom Edwarda Cluga Peer Gynt – pustolovsko koreografsko zgodbo o človeku, ki niha med sanjami in realnostjo, da bi našel samega sebe. Rusko premiero baleta po Ibsenovi pesnitvi na Griegovo romantično glasbo so organizatorji festivala označili za najbolj vznemirljiv dogodek festivala, naslovno vlogo bo odplesal Denis Matvijenko.

Ker je ples ena izmed najhitreje razvijajočih in dinamičnih umetnosti, kjer se znanje prenaša iz učitelja na učenca, na festivalu posvečajo posebno pozornost izobraževanju mladih generacij plesalcev. Svoj master-class bo na festivalu imel tudi umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug, ki so ga označili za »mojstra baletne mistifikacije«.

Festival se bo zaključil 25. aprila z gala baletnim koncertom največjih baletnih zvezd z vsega sveta, poseben vrhunec pa bo redek nastop legendarnega plesalca Manuela Legrisa, ki je zadnja leta umetniški direktor dunajskega Baleta.

Festival Dance Open tradicionalno poteka v znamenitem Aleksandrinskem gledališču, ki letos slavi že svojo 260. sezono. Njegova bogata zgodovina pa sega v čas carice Elizabete, ki je 30. avgusta 1756 z dekretom naročila ustanovitev prvega profesionalnega gledališkega ansambla. Čeprav je bilo gledališče dom dramskega gledališča, so na njegovem odru velikokrat nastopale zvezde opera in baleta. Za vse umetnike je nastop na teh odrskih deskah velika čast. Veličastna osrednja današnja zgradba gledališča z razkošnimi interijerji v klasičnem ruskem stilu izhaja iz leta 1832 in je mojstrovina svetovne gledališke arhitekture, ki jo je zasnoval arhitekt Carlo Rossi v čast carici Aleksandri Feodorovni. Od leta 2013 pa se ponašajo še z odrom na nabrežju reke Fontanka, ki je bil proglašen za najsodobnejši gledališki oder v Evropi. Danes je dom multikulturnim programom, kjer repertoar sestavljajo dramsko gledališče in druge sodobne upodabljajoče umetnosti, od avgusta 2014 pa se ponašajo z uradnim nazivom narodni zaklad.

Povezava: Več informacij o festivalu Dance Open


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborski-baletniki-na-festival-v-sankt-peterburgu