V MGL regijska premiera družinske sage 3 zime

Avtor: STA

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo v četrtek regijska premiera drame hrvaške avtorice Tene Štivičić 3 zime, ki je praizvedbo doživela lani v Londonu. Predstava po besedah režiserke Barbare Hieng Samobor predstavlja tri obdobja polpretekle zgodovine, glavni lik pa ni posameznik ampak celotna družina, zato lahko govorimo o družinski sagi.


Foto: Damjan Švarc

Pred gledalcem bodo zaživeli trije dnevi oziroma dan, ki se prevesi v noč leta 1945, leta 1990 in 2011. Predstava tako prikaže družbene in politične razmere na Hrvaškem v določenem zgodovinskem obdobju, obenem pa prikazuje usodo štirih generacij žensk. V ospredju besedila, ki je feministično, vendar ne v banalnem oz. poenostavljenem smislu, so ženske, pomembno vlogo pa odigra tudi hiša - kot nema priča in objekt, okoli katerega se pletejo zgodbe, je na novinarski konferenci povedala direktorica in umetniška vodja MGL Hieng Samobor, ki pri projektu sodeluje v dvojni vlogi.

V triurni predstavi se po režiserkinih besedah zvrstijo zelo raznoliki liki različnih spolov, spolnih usmeritev, starosti, poklicev, stanov, intelektualnih statusov in porekla, ki pa jih družijo podobna občutja osamljenosti in tujosti. Predstava tako ponuja kos zgodovine skozi oči žensk, od služkinje do tajkunske neveste.

Prevajalka Alenka Klabus Vesel se je poslovenjenja dela najprej lotila iz angleščine, ker je avtorica besedilo najprej napisala v angleščini, pozneje pa je pridobila še hrvaški tekst, ki je po prevajalkinem mnenju veliko bolj sočen. V angleški različici je obenem čutiti veliko razlagalnosti, ki je slovenski gledalci ne potrebujejo.

Po besedah dramaturginje Eve Mahkovic so 3 zime eno najbolj natančno napisanih besedil, kar jih pozna. Zaradi časovnega razpona dogajanja, ki terja, da se skoraj noben lik na odru ne pojavi več kot dvakrat, je težko oz. nemogoče določiti glavni lik. Predstava kronološko pomešanih prizorov spominja na odpiranje starega družinskega albuma, je menila.

Za glasbo je poskrbel skladatelj Drago Ivanuša, ki je dejal, da glasba, tesno povezana z liki, še posebej pride do izraza ob predstavitvi treh omenjenih zgodovinskih obdobij.

Za mladega scenografa Darjana Mihajlovića Cerarja je bilo "postaviti hišo" s tako pomembno vlogo velik izziv, a je projekt uspešno izpeljal s pomočjo gledališke podpore. Pod kostume se podpisuje Leo Kulaš.

Igralska zasedba je številčna. V predstavi igrajo Jana Zupančič, Sebastian Cavazza, Tjaša Železnik, Tina Potočnik v alternaciji z Ajdo Smrekar, Iva Krajnc, Jernej Gašperlin, Uroš Smolej, Jette Ostan Vejrup v alternaciji s Karin Komljanec, Domen Valič, Gregor Gruden, Mojca Funkl in Eva Jesenovec k. g..

Na novinarski konferenci so predstavili tudi razstavni projekt študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje pod vodstvom Eduarda Čehovina, ki so ga pripravili ob 400-letnici rojstva Williama Shakespeara. Ob vhodu v MGL si je mogoče ogledati dramatikov portret, sestavljenih iz 81 fragmentov, ki jih je ustvarilo 81 študentov štirih različnih smeri akademije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-regijska-premiera-druzinske-sage-3-zime