Inovativna sezona v kraljevem gledališču

Avtor: STA

Umetniški direktor Kraljevega gledališča v Madridu Gerard Mortier, ki je funkcijo nastopil januarja letos, je obljubil inovativno prvo sezono.


Med drugim je napovedal koncert svetovno poznanega tenorista Placida Dominga ob pevčevi 70-letnici.

Mortier, ki je bil pred tem ravnatelj Narodne opere v Parizu, je napovedal, da bo sezona 2010-11 prinesla mešanico del iz 20. stoletja, klasičnih del in del iz 19. stoletja. Sezona bo prehodna in inovativna, je šestinšestdesetletni Belgijec povedal na novinarski konferenci v sredo. Kot je še dejal, 21. januarja računajo na Placida Dominga, ki se je odločil 70. rojstni dan praznovati v Madridu.

Mortier, ki je od leta 1991 do leta 2001 vodil Salzburški festival, je poznan po svojem drznem pristopu k scenskim delom in močnem zanimanju za opero 20. stoletja. Ko je bil decembra lani imenovan za umetniškega direktorja Kraljevega gledališča v Madridu, je obljubil, da ga bo spremenil v eno najboljših evropskih opernih hiš.

Sezono bo 29. septembra odprla premiera opere Vzpon in propad mesta Mahagonny nemškega skladatelja Kurta Weilla, 22. junija pa sklenila premiera dela francoskega skladatelja Oliviera Messiaena Sv. Frančišek Asiški.

"Eden od mojih ciljev je, da hišo odprem novemu občinstvu, in da pokažem, da kar je moderno, ni nujno šokantno," je dejal Mortier. Dolgoročno gledano pa bi rad predstavil eno ali dve novi deli, za kar se bo ozrl v špansko literaturo.

"Želim poudariti pomembnost španske kulture v Evropi, povezav z arabskim svetom ni najti nikjer drugje v Evropi, prav tako povezav z Latinsko Ameriko."
 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/inovativna-sezona-v-kraljevem-gledali%C5%A1%C4%8Du