Na svetovni dan gledališča danes v Kranju začetek 46. tedna slovenske drame

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj se bo danes, na svetovni dan gledališča, začel 46. teden slovenske drame. Uvodoma bosta predstavljeni svetovna in slovenska poslanica, Združenje dramskih umetnikov Slovenije bo ob tej priložnosti podelilo priznanja. Sledila bo krstna uprizoritev Butnskale Emila Filipčiča in Marka Derganca v režiji Vita Tauferja.


Butnskala / Foto: Peter Uhan

Svetovni dan gledališča od leta 1962 praznujemo na pobudo Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI). Mednarodno poslanico je letos prispeval ruski režiser Anatolij Vasiljev, v njej se sprašuje, ali in čemu je gledališče potrebno. Po njegovem mnenju nam gledališče lahko pove vse. Prepričan je tudi, da mora biti gledališče raznovrstno in vsakovrstno.

Letošnja dobitnica odličja Marija Vera za življenjsko delo je igralka Stannia Boninsegna, članica Mestnega gledališča ljubljanskega. Bršljanov venec bo prejel Nebojša Pop Tasić, nagradi za igralske dosežke v minulem letu pa Damjana Černe in Matej Puc.

Festival bo letos ponudil 18 predstav. Tekmovalni program združuje osem tematsko in estetsko raznovrstnih predstav, ki so po presoji selektorja Gregorja Butale večinoma refleksije aktualnega časa.

Še tri predstave, žanrsko nekoliko atipične, bodo v spremljevalnem delu. V mednarodnem delu festivala pa se bodo predstavila gledališča iz ZDA, Izraela, Bolgarije, Rusije in Nemčije.

Predstava Butnskala, odrska priredba legendarne radijske igre Filipčiča in Derganca, je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega mladinskega gledališča.

Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil 9. aprila.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-svetovni-dan-gledalisca-danes-v-kranju-zacetek-46-tedna-slovenske-drame