Kulturni bazar letos na temo pismenosti kot kode za razumevanje umetnosti

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) bo v četrtek, 31. marca, potekal že osmi Kulturni bazar. Enodnevna prireditev je v prvi vrsti namenjena strokovnim delavcem v vzgoji, izobraževanju in kulturi, na brezplačne dogodke pa so vabljeni tudi vsi, ki jih zanimata kultura in kulturno-umetnostna vzgoja, je na novinarski konferenci povedala Barbara Rogelj iz CD.


Kulturni bazar 2016

Kot je povedala koordinatorica kulturno-umetnostne vzgoje na ministrstvu za kulturo in članica programskega odbora Nataša Bucik, na letošnji prireditvi, ki bo potekala med 9. in 18. uro, ponujajo več kot 70 dogodkov.

Letošnja osrednja tema bo po besedah Bucikove pismenost kot koda za razumevanje različnih področij umetnosti, pri čemer bodo največ pozornosti namenili bralni pismenosti in bralni kulturi. Tako bodo Javna agencija za knjigo, Društvo slovenskih pisateljev in druga društva ter knjižnice v sklopu projekta Pot knjige po sklopih predstavili zgodbo knjige, od njenega nastanka do trenutka, ko pride v roke bralcu.

Ena od rdečih niti bo tudi povezovanje na vseh ravneh, predstavili bodo primere dobrih praks partnerskega sodelovanja med vzgojno-izobraževalnimi zavodi in kulturnimi ustanovami, v tematskem sklopu Recept za popestritev pa bodo izpostavili tudi dobro medresorsko sodelovanje z drugimi področji, kot so kmetijstvo, prehrana in zdravstvo.

Sandra Jenko, kustosinja in pedagoginja v Slovenskem gledališkem inštitutu ter nacionalna koordinatorica za področje gledališča, je poudarila, da prireditev razumejo kot kulturno platformo pa tudi kot prostor za dialog in združevanje z drugimi organizacijami na različnih ravneh.

Saša Šepec iz Kulturnega centra Janeza Trdine in nacionalna koordinatorica za kulturne domove je poudarila pomen bazarja kot tržnice ponudbe in povpraševanja za kulturne domove, ki na leto pripravijo okrog 1000 dogodkov, ki jih obišče milijon ljudi. Ravnateljica Osnovne šole Dobravlje Mirjam Kalin pa je povedala, da bazar njihovi šoli ponuja enkratno priložnost, da se seznanijo z novostmi, izvedo, kje lahko dobijo informacije in kaj še lahko ponudijo svojim učencem.

Na novinarski konferenci je spregovorila tudi režiserka Ivana Djilas, ki je dejala, "da ji je bazar otežil življenje". Pojasnila je, da se od umetniških ustvarjalcev vsako leto več pričakuje, sploh na polju pedagoškega dela, kar je zelo pozitivno, a obenem tudi naporno, saj tega v preteklosti ni bilo.

Na kulturni bazar je že prijavljenih več kot 1000 strokovnih delavcev in skoraj 80 organiziranih skupin, posamezniki pa se lahko do 28. marca na dogodke prijavijo z e-prijavnico, nekaj vstopnic za nezasedene dogodke pa bo na voljo tudi na dan prireditve, je povedala vodja kulturnovzgojnega programa v CD Rogljeva.

Kulturni bazar organizirajo ministrstvi za kulturo in za izobraževanje ter zavod za šolstvo. Izvršni producent je CD, partnerji so ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za zdravje in Slovenska nacionalna komisija za Unesco.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kulturni-bazar-letos-na-temo-pismenosti-kot-kode-za-razumevanje-umetnosti