Predstavi Mini teatra in PGK Na Noetovi barki ob osmih grand prix v Zagrebu

Avtor: STA

Predstava Na Noetovi barki ob osmih v režiji Roberta Waltla, ki je koprodukcija Mini teatra in Prešernovega gledališča Kranj (PGK), bo na 16. mednarodnem Naj, naj, naj festivalu v Zagrebu prejel grand prix za najboljšo predstavo festivala v celoti. Festival, ki ga organizira Gradsko kazalište Žar ptica, se bo s podelitvijo nagrad sklenil drevi.


Foto: Toni Soprano

V šestih festivalskih dneh se je predstavilo devet otroških predstav s Hrvaške in pet iz tujine po izboru selektorice festivala, dramaturginje in teatrologinje Mire Muhoberac. Festivalske nagrade bodo podelili v desetih kategorijah.

Na Noetovi barki ob osmih, humorna, a obenem provokativna obdelava dobro znane biblijske zgodbe po besedilu Ulricha Huba, ki je zanj leta 2012 prejel tudi nacionalno judovsko knjižno nagrado za otroško in mladinsko literaturo, je ljubljansko in kranjsko premiero doživela septembra 2014.

Hubovo besedilo je himna prijateljstvu, solidarnosti in toleranci. Zaradi pretanjenega sloga, prepolnega humorja, včasih celo z elementi vesele burleske, ki nikoli ne zaide v karikaturo, se je v zadnjih letih uveljavilo kot največje evropsko odkritje za mlado občinstvo, je o predstavi zapisal Waltl.

Dramaturginja predstave Marinka Poštrak pa je zapisala, da Na Noetovi barki ob osmih dokazuje, da je tudi v tekstih za otroke mogoče govoriti o bistvenih temah, kot so iskanje boga, vprašanje prijateljstva in solidarnosti ter spoštovanja zakonov. Avtor vse te teme odpira na duhovit način, z briljantnimi dialogi.

V predstavi so zaigrali Saša Pavlin Stošić, Miha Rodman, Tadej Pišek, Aljoša Ternovšek in Matjaž Višnar.

O nagradah je odločala strokovna žirija, ki so jo sestavljali dramski umetnici Helena Buljan in Kostadinka Velkovska, gledališki kritičarki Bojana Radović in Mia Mitrović ter režiser Saša Božić, so sporočili iz Mini teatra.

Leta 2000 ustanovljeni Naj, naj, naj festival, ki je leta 2007 postal mednaroden, je doslej gostil številna gledališča iz Japonske, Južne Koreje, Izraela, Italije, Nemčije, Belgije, Danske, Poljske, Francije, Bolgarije, Srbije, Litve, Švice in Slovenije.

Po vseh letih festival ostaja zvest enemu svojih osnovnih ciljev - otrokom v času šolskih počitnic omogoči brezplačno spoznavanje gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavi-mini-teatra-in-pgk-na-noetovi-barki-ob-osmih-grand-prix-v-zagrebu