Znani nagrajenci 25. festivala Dnevi komedije

Avtor: SLG Celje

Žlahtna komedijantka je postala Mateja Pucko, žlahtni komedijant pa Iztok Mlakar. Žirija je za režijo predstave Večno mladi nagradila Sandyja Lopičića in uprizoritev tudi razglasila za žlahtno komedijo 2016. Predstavo Večno mladi v izvedbi Drame SNG Maribor je za svojo žlahtno komedijo izbralo tudi občinstvo. Žlahtno komedijsko pero letos pripada Vinku Möderndorferju, ki je žirijo prepričal s komedijo Grenlandija.


Večno mladi / Foto: Damjan Švarc

Strokovna žirija 25. Dnevov komedije v sestavi direktorica Osrednje knjižnice Celje Polona Rifelj, režiser Jaka Andrej Vojevec in gledališki kritik Slavko Pezdir (predsednik žirije) je na osnovi ogleda osmih tekmovalnih uprizoritev po izbiri Tatjane Doma ugotovila, da je bil letošnji izbor žanrsko zelo širok in pester. Žirija želi posebej pohvaliti izbor zaradi pomembnega deleža krstnih uprizoritev domačih avtorjev in slovenskih praizvedb sodobnih tujih komedij.

Člani žirije soglasno razglašajo, da je

Žlahtna komedijantka 2016:

Mateja Pucko za vlogo Gospe Pucko v songdrami Erika Gedeona Večno mladi v izvedbi Drame SNG Maribor

V zgledno izenačeni in partnersko soustvarjalni igralski družini je Mateja Pucko navdušila in očarala z likom nekdanje rokerske upornice in rahlo misteriozne dame, ki se ves čas drži na varni distanci, obenem pa je polno navzoča in pripravljena na vsakršno akcijo. Vlogo je izoblikovala celostno, s polnokrvno telesno izraznostjo in igralsko ter pevsko virtuoznostjo.

Žlahtni komedijant 2016:

Iztok Mlakar kot avtor komedije in glasbe za predstavo Pašjon v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper ter interpret Hudiča kot prvega igralca in navdihovalca vsega komedijskega dogajanja

S svojim delovanjem Mlakar obuja žlahtno tradicijo igralcev, komedijantov in komediografov v eni osebi, ki sega vse do Molièra in Shakespeara. Kot Hudič in prvi igralec v nobenem trenutku ni blasfemičen ali vulgaren, temveč vseskozi bistroumen in tudi avtoironičen kritik večnih človeških slabosti in napak.

Žlahtni režiser 2016:

Sandy Lopičić za slovensko praizvedbo songdrame Erika Gedeona Večno mladi v izvedbi Drame SNG Maribor

V režiji neobičajnega odrskega žanra na izviren in svež način obdeluje aktualno temo staranja in minljivosti kot prepleta zlatih časov rokenrola z vsemi spremljevalnimi življenjskimi stili ter tragikomične poslednje postaje, kjer se v luči bližnje smrti ovemo radosti življenja z vsemi njegovimi tegobami in absurdnostmi vred. Obenem je to tudi igra o gledališču ali cirkusu, o tem, kako z igrivostjo, hudomušnostjo in glasbo lahko premagamo trpkost vsakdana. Raznorodne elemente igre, plesa, petja, citatov iz svetovne dramatike, kinematografije ter zgodovine moderne glasbe posrečeno poveže v organsko in živo celoto, ki celotnemu igralskemu ansamblu omogoči polno soustvarjalnost in izraznost lastne odrske prezence.

Žlahtna komedija 2016:

Večno mladi Erika Gedeona v režiji Sandyja Lopičića in izvedbi Drame SNG Maribor

Uprizoritev očara z navdihnjeno, usklajeno in skrbno odmerjeno ansambelsko igro, s povezovanjem prvin odrskega giba in plesa ter virtuoznega solo in večglasnega petja. Presvetljena je z radostjo odrskega ustvarjanja in žlahtne teatraličnosti v vseh razsežnostih. Z množico asociativno bogatih prvin in detajlov omogoča gledalcu, da doživi mnogo več, kot ponuja zgolj literarna ali glasbena predloga. Vsi elementi odra, od scenografije, kostumov, glasbe do luči in mizanscene, se plodno in organsko povezujejo v celoto, v kateri nič ne manjka in ni nič odveč. Gre za celostni gledališki dosežek, ki vsebuje veliko ustvarjalno odprtost vseh sodelujočih in omogoča tudi polno soustvarjalno udeležbo gledalca.

***

Žlahtno komedijsko pero 2016

Konec septembra 2015 se je zaključil bienalni natečaj ŽLAHTNO KOMEDIJSKO PERO, ki skuša slovenske dramatike spodbuditi k ustvarjanju novih kvalitetnih komediografskih besedil. Izredno veseli smo, da lahko v tem trenutku tudi uradno razglasimo zmagovalca natečaja. Strokovna žirija v sestavi mag. Tina Kosi (predsednica žirije), Tatjana Doma in Boris Kobal je izmed 16 prispelih tekstov izločila 1 tekst zaradi nespoštovanja formalnih pogojev natečaja. Izmed preostalih 15 tekstov se je žirija dne 14. decembra 2015 soglasno odločila, da se nagrada podeli avtorju komedije Grenlandija, Vinku Möderndorferju.

Obrazložitev

Komedija Grenlandija je umeščena v sodobni trenutek in se poigrava s fenomenom in grožnjo današnjega časa, z demenco. Avtor zapiše, da živimo v času vsesplošne družbene demence, ko pozabljanje postaja poseben družbeni fenomen. Zgodbo o razpadli družini, v kateri ni več pravih iskrenih vezi, temveč odnose narekuje denar, spretno poveže z današnjim družbenim trenutkom, ko goljufija in utaja davkov postajata nacionalna dejavnost. Spretno prepleta intimno družinsko tematiko in kritiko sodobnega družbenega trenutka. Na duhovit način problematizira staranje v sodobni družbi ter hitro pozabljanje grehov v aktualnem slovenskem političnem in gospodarskem prostoru.

Mama Ana je v domu za ostarele in se skupaj z drugimi starci pretvarja, da je dementna. Dementna postane, kadar se želi znebiti nadležnih obiskov svoje hčerke. Sanja o Grenlandiji, ki zanjo predstavlja pobeg iz doma za ostarele, Grenlandija so zanjo sanje o še eni življenjski avanturi. Idealen trenutek za pobeg iz doma za ostarele se ji ponudi, ko ponjo pride vnuk Matija, novodobni tajkun in goljuf, ki ga preganjata država in davčna služba. Babici predlaga idealen načrt – vse svoje premoženje bo napisal nanjo, da mu ga država ne bo zaplenila, babica pa mu bo kasneje vse vrnila. Seveda se stvari zapletejo, saj mama Ana ni nebogljena dementna starka, temveč prebrisana gospa, ki vnuku pripravi hudo lekcijo – če ga niso kaznovale državne institucije, ga bo za njegove goljufije "ogoljufala" babica, ki je zaradi svoje starosti že odpisana.

Avtor komedije Grenlandija v razgibanih, duhovitih in tekočih dialogih prepleta komedijo in družbeno angažirano satiro, na komičen način razkriva anomalije sodobnih intimnih in družbenih odnosov ter nam ponuja vpogled v sodobno slovensko stvarnost.

Avtor komedije Grenlandija je režiser in dramatik Vinko Möderndorfer.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/znani-nagrajenci-25-festivala-dnevi-komedije