SMG na gostovanje v Nemčijo in Kolumbijo

Avtor: STA

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) se bo ta mesec predstavilo v Nemčiji in Kolumbiji. Z najnovejšo predstavo Oliverja Frljića Kompleks Ristić bodo gostovali na festivalu Odprti svet v nemškem Ludwigshafnu, nato pa se bodo s predstavo Diega de Bree Nedolžni odpravili na Iberoameriški gledališki festival Bogote.


Kompleks Ristić / Foto: Nejc Saje

Frljićevo predstavo bodo odigrali kot častni gostje festivala v Ludwigshafnu, ki že drugo leto zapored posebno pozornost posveča izjemno aktualni temi migracije in medkulturnega sobivanja. Koprodukcijo SMG, HNK Ivan pl. Zajc z Reke, beograjskega festivala Bitef in skopskega MOT, ki bo na sporedu 9. marca, napovedujejo kot kompleksno gledališče podob, ki z novim odrskim jezikom spregovori o dilemah sodobnega sveta.

Festival bo potekal v dveh delih: spomladanski bo med 4. in 13. marcem, jesenski pa oktobra. Festival bo med drugim ponudil večnacionalno in večjezikovno uprizoritev Sofoklove tragedije Ajant z izvajalci osmih narodnosti, ki živijo v tem nemškem mestu, ter niz branj arabske poezije in esejistike, koncertov ter nemških angažiranih predstav, so sporočili iz SMG.

V Kolumbiji bodo nastopili na enem največjih in najpomembnejših svetovnih gledaliških festivalov, na katerem se bodo predstavili že desetič, kar SMG uvršča na sam evropskih gledališč kot gostov te manifestacije. Tokrat so za festival izbrali predstavo Diega de Bree Nedolžni, ki je nastala po zadnjem Viscontijevem filmu. To je po Zločinu in kazni, Somraku bogov in Kraljici Margot že četrta predstava de Bree, ki je skupaj s SMG osvojil občinstvo in mednarodno kritiko kolumbijskega festivala.

V Bogoti bodo med 12. in 14. marcem odigrali pet ponovitev predstave. Festival Iberoamericano de teatro de Bogota bo potekal med 11. in 24. marcem na 40 različnih prizoriščih v prestolnici in pod geslom Gledališče praznuje, praznujmo skupaj! predstavil nekatera največja imena svetovnega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/smg-na-gostovanje-v-nemcijo-in-kolumbijo