V Stari mestni elektrarni kulturno-umetniška protislava Če si srečen

Avtor: STA

V Stari mestni elektrarni bo nocoj premiera predstave Če si srečen v režiji Andreja Jusa. Predstava ima format državne proslave in predstavlja zlitje različnih ustvarjalnih pristopov. Ustvarjalci so jo poimenovali kulturno-umetniška protislava, katere gonilo je eksperimentalno ritualen naboj. Naslanja se na otroško pesem Če si srečen.


Foto: Tina Kosec in Nada Žgank

Predstava je odziv na trenutno dogajanje v državi in svetu skozi oči šestih umetnikov. Projekt poteka tudi v luči dogajanja ob letošnji Prešernovi proslavi, po kateri je režiser Mare Bulc izjavil, da je od njegovega avtorskega koncepta predstave, zaradi vmešavanja upravnega odbora Prešernovega sklada, ostalo bore malo.

Jus je v gledališkem listu pojasnil, zakaj so predstavo poimenovali kulturno-umetniška protislava: "Če se proslava trudi slaviti iluzijo dostojanstvene države, protislava pogleda, kakšno to dostojanstvo je in na čem temelji. Če so proslave v naši domovini cenzurirane, protislava govori o stvareh, ki se jih trudijo cenzorji izbrisati. Če ima proslava natančno določen protokol, ima protislava eksperimentalno ritualen naboj."

Protislava se naslanja na otroško pesem Če si srečen. Jus se spominja, da so njemu bližnje generacijo učili te pesmi v vrtcih in šolah ravno v obdobju, ko se je v skoraj že razsuti skupni državi rojevala ideja liberalizma: "Še zdaj se spomnim, kako sem se trudil zavpiti svoj hura in ustvariti občutek te sreče, ene prvih indoktrinacij nove, postsocialistične ideologije."

Dodal je, da bodo protislavi hvaležni "politični voditelji, ki bodo na osnovi konstruktivne kritike napravili družbene izboljšave, in tudi ljudstvo, ki se bo morda prepoznalo v zrcalu lastnih tegob in tegob tistih drugih."

Jus je predstavo ustvaril še s petimi umetniki. Brane Zorman je oblikoval zvočno pokrajino predstave, glasbenica Polona Janežič pa je ustvarila avtorsko glasbo. Predstavi so svoj avtorski pečat vtisnile plesalka Nataša Živković ter pripovedovalki Ana Duša in Špela Frlic.

Protislava Če si srečen je nastala v produkciji zavoda Bunker kot del mednarodnega projekta Create to Connect, ki je podprt s strani evropskega progama Kultura.

Ponovitvi bosta na sporedu še v soboto in nedeljo. Nedeljski ponovitvi bo v sklopu Zbor za publiko sledil pogovor z gledalci o predstavi Če si srečen, ki ga bo usmerjala Jedrt Jež Furlan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-stari-mestni-elektrarni-kulturno-umetniska-protislava-ce-si-srecen