Z Žižkom, Dolarjem in Zupančič Žerdin filozofija tudi na odru mariborske Drame

Avtor: STA

Drama SNG Maribor danes začenja nov niz predavanj in pogovorov Filozofija na odru. Po odmevnem dogodku lani v ljubljanski Drami bo tudi na mariborski oder stopila trojka Slavoj Žižek, Mladen Dolar in Alenka Zupančič Žerdin ter razmišljala na temo, kakšne so možnosti in perspektive kritičnega mišljenja v svetu, ki čedalje bolj drvi v pogubo.


Mladen Dolar / Foto: Arhiv SNG Maribor

Pogovor z naslovom Kaj more filozofija?, ki je bil razprodan že nekaj dni po objavi dogodka, bo povezoval novinar Dejan Pušenjak.

Po besedah pobudnice projekta Filozofija na odru, umetniške direktorice mariborske Drame Diane Koloini je gledališče vselej tudi refleksija sveta, v katerem živimo. "Tako kot je, na drugačen način, to filozofija. Gledališče in filozofija sta si sicer zelo različna, razumevanja sveta in mesta posameznika v njem se lotevata na povsem drugačne, sebi lastne načine, vendar pa jima je skupno prizadevanje, da bi segli do temeljnih vprašanj, jih osvetlili na novo ter ponudili v razmislek in nemara tudi izziv. Zato je prav, da se včasih tudi srečata. Še posebej v času, kakršen je današnji, ki je zaznamovan s kaotičnostjo in konfliktnostjo, zato pa razmislek o svetu, oster in natančen, zbran in odgovoren razmislek nujno potrebuje," je pojasnila.

Po njenih navedbah ni naključje, da so številna pomembna gledališča po Evropi prav v zadnjih letih na svoje odre zvabila tudi filozofe, ki njihovemu občinstvu ponujajo takšna razmišljanja. "To želi tudi mariborska Drama v prizadevanju, da bi svoj program obogatila tudi z refleksijo drugačne vrste, kakršno zmore sama, in se odprla kot prostor javne razprave ter upravičila svoje poslanstvo osrednjega prostora intelektualnega življenja v mestu."

Današnji bo prvi od skupno treh filozofskih večerov pod okvirnim naslovom "Možnosti kritičnega mišljenja danes. Na drugem takšnem dogodku 21. marca bo v goste prišel hrvaški filozof, publicist in aktivist Srećko Horvat. Na tretji Filozofiji na odru 18. aprila pa pričakujejo avstrijskega filozofa in teoretika psihoanalize Roberta Phallerja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-zizkom-dolarjem-in-zupancic-zerdin-filozofija-tudi-na-odru-mariborske-drame