25. festival Dnevi komedije v SLG Celje

Avtor: SLG Celje, STA

V SLG Celje se prihodnji teden začenja jubilejni 25. festival Dnevi komedije, na katerem si boste lahko ogledali najboljše komedijske uprizoritve slovenskih gledališč preteklega leta.


Dnevi komedije 2016

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala dramaturginja Tatjana Doma, je pisanje komedij zelo zahtevno delo, komedija pa je zrcalo časa, ki ga živimo, in nam s svojo neposrednostjo lahko nudi neprijetno ogledalo.

Festival se začenja v četrtek, 3. marca, ob 19.30 z otvoritveno slovesnostjo in komedijo Trio Gašperja Tiča v režiji Jaka Ivanca in produkciji Gledališča Koper. Na festivalu si boste lahko ogledali osem komedij v tekmovalnem programu, zadnji dan festivala, 19. marca, ob 19.30 pa bo na odru SLG Celje komedija Staro za novo Borisa Kobala in Tina Vodopivca ter zaključna slovesnost s podelitvijo nagrad.

Vpis abonmajev Dnevi komedije se začenja že ta teden, med 22. in 26. februarjem, lahko pa izbirate med Prvim malim, Drugim malim, Srednjim in Velikim abonmajem in si med prvimi zagotovite vstopnice in najboljša sedišča.

Predstave tekmovalnega programa se potegujejo za nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta. Nagrade podeli strokovna žirija, ki jo sestavljajo trije člani. Predstave ocenjuje tudi občinstvo, ki izbere najboljšo predstavo po svoji oceni in vsak večer komedijantko ali komedijanta večera.

V četrtek, 3. marca, ob 19.30 začenjamo s prvo komedijo Trio, v petek, 4. marca, ob 19.30 sledi Divjak Erlenda Loeja v režiji Aleksandra Popovskega in produkciji SiTi Teatra BTC in Krekerja. V soboto, 5. marca, ob 19.30 zaključujemo prvi konec tedna z Molièrovim Tartuffom v režiji Vita Tauferja in produkciji SNG Nova Gorica.

Drugi vikend festivala si boste lahko ogledali Čudežno terapijo Daniela Glattauerja v režiji Tijane Zinajić in produkciji MGL v četrtek, 10. marca, ob 19.30. V petek, 11. marca, ob 19.30 sledi Demokracija! Josifa Brodskega v režiji Matjaža Zupančiča in produkciji SNG Drama Ljubljana. V soboto, 12. marca, ob 19.30 bo na sporedu Pašjon Iztoka Mlakarja v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper.

Zaključni konec tedna festivala si boste lahko ogledali Nostalgično komedijo Vinka Möderndorferja v režiji Borisa Kobala in produkciji SLG Celje v četrtek, 17. marca, ob 19.30. Sledi komedija Večno mladi Erika Gedeona v režiji Sandyja Lopičića in produkciji Drame SNG Maribor v petek, 18. marca, ob 19.30. V soboto, 19. marca, ob 19.30 bo potekala zaključna slovesnost festivala s podelitvijo nagrad in komedijo Staro za novo.

Festival Dnevi komedije je edini gledališki festival v slovenskem prostoru, ki ponuja ogled najboljših komedij preteklega leta, in je edinstven tovrstni dogodek v celjski regiji. V sezoni 2015/16 bo festival praznoval 25. obletnico. Idejni oče festivala je zdaj že upokojeni dramski igralec SLG Celje Marjan Bačko, ki je navrgel idejo, da bi bilo dobro v Celje pripeljati še druga gledališča, ki gojijo komedijo. Idejo sta podprla takratni upravnik Borut Alujevič in takratni umetniški vodja Blaž Lukan in rodil se je festival Dnevi komedije, ki je prerasel v pomemben slovenski gledališki dogodek, ki vsako leto v Celje pripelje vrhunske ustvarjalce gledališč iz vse Slovenije.

Še nekaj statistike:
1992: prva žlahtna nagrajenca sta Polona Vetrih in Tine Oman.
1993: prva žlahtna komedija je Tartif v izvedbi SMG Ljubljana.
1996: prvi žlahtni režiser je Samo M. Strelec za režijo predstave Krčmarica Mirandolina.
1998: Mestna občina Celje in SLG Celje prvič razpišeta natečaj za izvirno slovensko komedijo in nagrado žlahtno komedijsko pero prejme Vinko Möderndorfer za komedijo Vaja zbora.
2003: občinstvo prvič izbira svojo žlahtno komedijo z ocenjevanjem predstav od 1 do 5.
2006: natečaj za žlahtno komedijsko pero postane bienalen.
2008: najvišjo oceno občinstva do zdaj prejme komedija Duohtar pod mus! v izvedbi Gledališča Koper in SNG Nova Gorica z oceno 4,9494.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/25-festival-dnevi-komedije-v-slg-celje