V LGL odrska adaptacija pravljice Anje Štefan Gugalnica za vse

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bodo drevi premierno uprizorili lutkovno predstavo Gugalnica za vse, ki jo je po istoimenski živalski pravljici priljubljene avtorice za otroke Anje Štefan na oder postavila režiserka Ajda Valcl. Osrednji junak je Zajček, ki sam s trdim delom naredi gugalnico, na kateri se pozneje gugajo tudi druge živali.


Foto: Urška Boljkovac

Zajček živalim, ki se želijo gugati na njegovi gugalnici, postavi le eno preprosto pravilo, in sicer da mora vsak, ki se hoče gugati, najprej pomagati pri tem kratkočasju drugemu. Vse gre kot po maslu, dokler se na gugalnici na znajde Lisica, za njo pa iz gozda prilomasti še Volk.

Dramatizacija pravljice iz istoimenske knjige ohranja osnovno zgodbo in nastopajoče like, Zajčka, Polha, Jazbeca, Mravljico, Lisico in Volka, ter značilni poetično izpiljeni jezik Štefanove. Avtorici dramatizacije sta Štefanova in Simona Hamer.

Avtorica likovne podobe predstave Jasna Vastl gozd abstrahira in s tem ponudi tudi različne možnosti animacije. Namizne mimične lutke, ki spominjajo na otrokom ljube plišaste igrače, se razlikujejo na vizualni ravni kot tudi po načinu animacije. Temeljni uprizoritveni fokus predstavljajo gugalnica in različni načini guganja. Ti so odvisni od karakternih in fizičnih posebnosti likov ter tako še dodatno podkrepijo osnovno dramaturško gonilo predstave - veselje guganja ter napor in dolgčas ob potiskanju gugalnice.

Navezava na žlahtno tradicijo basni in na živali s človeškimi lastnostmi bo gledalce prestavila v gozd, kjer bodo s pomočjo gozdnih prebivalcev premislili o nujnosti sprejemanja drugačnosti, medsebojne pomoči in solidarnosti, so zapisali v LGL.

V predstavi igrajo Iztok Lužar, Miha Arh, Polonca Kores, Ana Hribar in Sebastjan Starič k. g..

Knjiga Gugalnica za vse, ki je izšla leta 2013, je tretja knjiga pravljic Anje Štefan. Delo z ilustracijami Marjance Jemec Božič prinaša 23 zgodbic o živalih, v katerih se zrcali družinsko vzdušje. Knjiga je prejela priznanje zlata hruška in bila nominirana za večernico.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-odrska-adaptacija-pravljice-anje-stefan-gugalnica-za-vse