Ivana Cankarja razumejo kot političnega kolumnista svojega časa

Avtor: STA

Ob 140. letnici rojstva slovenskega pisatelja in dramatika Ivana Cankarja so včeraj v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici pripravili okroglo mizo o Cankarjevem literarnem delu. Zgodovinar in prevajalec Luka Lisjak Gabrijelčič razume Cankarja predvsem kot političnega kolumnista svojega časa. Vedno se mu je zdel zabaven avtor.


Pohujšanje v dolini Šentflorjanski / Foto: Damjan Švarc

Pet razpravljavcev je v srednje dobro obiskani mali dvorani skušalo najti odgovore na vprašanja, kaj nam Cankar sporoča, kako ga doživljajo obiskovalci predstav in predvsem mladi ter kakšne so odrske upodobitve njegovih del.

Lisjak Gabrijelčič je ob tem povedal, da se mu zdi Cankar še vedno aktualen avtor, saj je izbiral univerzalne teme, s svojimi deli in razmišljanjem je imel velik vpliv na tedanje politične prijatelje in nasprotnike: "Cankar je bil nek nov, moderen lik v tedanji slovenski literaturi. Pisal je preveč ironična dela za Slovence, bil je izjemno pogumen, saj je zaradi svojega razkrivanje družbe nasprotoval tedanji vladajoči meščanski eliti."

Nerazumljen pa je tudi dandanes, mnogi ga imajo za "težkega avtorja". Igralci sicer menijo drugače, igranje v Cankarjevih delih je nek prestiž. Igralec Miha Nemec meni, da daje igranje v Cankarjevih delih igralcu nek poseben status.

Nemec se je s Cankarjevimi deli srečal kot igralec in kot režiser: "V obeh vlogah sem si želel izpostaviti njegovo veliko željo po tem, da bi stvari v življenju nekako funkcionirale, da se najde neka prava pot, da si lahko ljudje pogledamo v oči, odpremo srce za resnico. Njegovo veliko hrepenenje je bilo, da se zbližamo, da bi lahko govorili tisto, kar imamo v srcu in ne kar imamo na obrazu."

Tudi drugi sodelujoči igralec Matija Rupel je poudaril pretirano mitiziranje del Ivana Cankarja. Po njegovem mnenju ni bil zahteven avtor, izhajal je iz svoje dobe in na papir prelil predvsem svoje frustracije in strahove.

Profesor novogoriške gimnazije Nejc Rožman je dejal, da dijaki nad Cankarjevimi deli niso ravno navdušeni. Raje prebirajo moderno dramatiko, prav tako jim ni blizu sarkastičen in kritičen humor. Nad Cankarjevimi deli so najmanj navdušena dekleta, saj so ženski liki v Cankarjevi dramatiki pasivni ali negativni.

S tem se je strinjala tudi dekanja Fakultete za humanistiko Nova Gorica Katja Mihurko Poniž, saj so zanjo Cankarjevi ženski liki drugačni kot pri ostalih svetovnih avtorjih tedanjega časa. "Cankarjevi ženski liki gredo absolutno svojo pot, so tihi, neopazni in vedno postavljeni v razmerje, kar jih močno opredeljuje," je dejala Mihurko Poniž.

V SNG Nova Gorica so ob obletnici Cankarjevega rojstva poleg okrogle mize pripravili tudi cikel treh predstav. Gledalci so si tako v soboto lahko ogledali Lepo Vido v koprodukciji SNG Nova Gorica, Prešernovega gledališča Kranj in SSG Trst,v nedeljo pa Hlapce v izvedbi SSG Trst. To nedeljo bo v Novi Gorici gostovala Drama SNG Maribor s Pohujšanjem v dolini Šentflorjanski.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ivana-cankarja-razumejo-kot-politicnega-kolumnista-svojega-casa