Ljubljanska Drama s predstavo Jugoslavija, moja dežela danes v Zagrebu

Avtor: STA

V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu bo danes gostovala dramatizacija romana Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela. Predstavo, ki je bila krstno odigrana aprila lani v Ljubljani, je režiral Ivica Buljan. V predstavi preizprašujejo identiteto v soočanju s preteklostjo nekoč širše domovine.


Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Skozi iskanje lastne identitete glavnega junaka Vladana Borojevića, ki je bil rojen leta 1980, v predstavi potujejo skozi čas. Spremljajo njegovo odraščanje v Pulju, selitve v Beograd in Novi Sad med vojno na Hrvaškem in v BiH ter življenje v Ljubljani, kamor sta prišla z njegovo mamo, so zapisali v napovedi predstave.

Okoliščine v Vladanovem življenju so se drastično spremenile, kar povzroča travme, s katerimi so bili soočeni številni prebivalce nekdanje skupne države.

Še ne 30-letni Vladan se odpravi na pot, da bi raziskal poreklo svoje multietične družine in razkril resnico o očetu, zločincu, ki je na seznamu haaškega sodišča. Pred tem je bil prepričan, da je oče kot srbski oficir umrl v vojni v BiH. Srečanje z očetom je tudi Vladanovo srečanje s samim seboj.

Iskanje lastnih korenin in obračun z očetom odpirata vprašanja odgovornosti in odpuščanja, kar je lastno gledališki umetnosti, so dodali na spletni strani HNK.

"Vojnović že v naslovu priklicuje nedolžni turistično-patriotski gesli iz druge polovice osemdesetih in iz herojskih dni Mladine, 'deželo na sončni strani Alp', čas, ko je bila Slovenija 'Slovenija, moja dežela' in ko so partijski komiteji po vsej Jugoslaviji razpravljali o subverzivnosti nekega reklamnega gesla in o dejanskem pomenu besede dežela", je med drugim o predstavi zapisali pisatelj Miljenko Jergović.

Za dramatizacijo je poskrbel Vojnović sam. Po besedah režiserja Buljana je ustvaril novo umetniško delo, ki se je popolnoma osvobodilo knjige.

V predstavi nastopajo Marko Mandić kot Vladan, njegova mati je Nataša Barbara Gračner, oče pa Matjaž Tribušon. Vladanov najboljši prijatelj Emir je Jernej Šugman, ki je za to vlogo lani sprejel Borštnikovo nagrado.

Prav tako je Borštnikovo nagrado za kostume v predstavi prejela Ana Savić Gecan. Scenografijo podpisuje Aleksandar Denić. Glasbo je prispeval znani hrvaški glasbenik Darko Rundek, ki je uspešno mednarodno glasbeno kariero začenjal približno ob času rojstva glavnega junaka predstave.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-s-predstavo-jugoslavija-moja-dezela-danes-v-zagrebu